Kwekerij Groenland heeft een primeur:

Volop bramen uit verwarmde, biologisch-dynamische kwekerij

Groenland heeft twee biologisch(-dynamische) kasteeltbedrijven, één in Schalkwijk en één in Andel in de Betuwe. Dit jaar heeft Groenland een primeur: biologisch-dynamische bramen.

Groenland is de eerste en enige in Nederland die biologisch-dynamische bramen teelt in een verwarmde kas. Met een eigen warmtekrachtkoppeling zorgt Groenland zelf voor elektriciteit en CO2. De restwarmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om de kassen te verwarmen.

Bramen geven bloei op 2-jarige takken/scheuten. De bramenplanten die Groenland aankocht, waren al een jaar oud en daardoor hebben de planten meteen in het eerste jaar al bloei en vrucht gegeven. Voor de bestuiving staan er bijenvolken bij de planten (anders krijg je geen vrucht of onvolledige vrucht) en er staan ook 2 hommelvolkjes bij want die vliegen iets beter bij donker weer.

Ziekten en plagen worden net als bij de andere gewassen die Groenland teelt op biologische wijze bestreden. Luis, spint en Suzukivlieg vormen de grootste bedreigingen. Doordat de bramen binnen staan, hebben ze bijna geen last van valse meeldauw.

Eind april zijn de eerste bramen geplukt. De oogst duurt ongeveer 8 weken en daarna is er nog een beetje nabloei maar dat levert nog maar kleine hoeveelheden op. Het plukken van de bramen is secuur werk. Je moet goed kijken welke braam rijp is en welke nog een dag moet hangen. Groenland heeft daarvoor speciaal iemand met 20 jaar plukervaring in dienst.

Voor meer informatie: www.groenland-organics.nl 

Bron: Nieuwsbrief BD-Totaal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven