Vlaamse minister wil label voor diervriendelijk vlees invoeren

Maandag 20 mei kondigde Vlaams minister van Dierenwelzijn aan dat hij een label voor diervriendelijk vlees wil invoeren. Voormalig Boerenbond-voorzitter Piet Van Themsche kreeg de opdracht om, in navolging van het Nederlandse Beter Leven-keurmerk, zo'n systeem op poten te zetten. De vraag is: vindt de minister op deze manier niet opnieuw het wiel uit? 

Want wat betekent diervriendelijk vlees? Dat houdt rekening met de noden en behoeften van het dier: genoeg bewegingsvrijheid, de mogelijkheid tot uitloop, een gezond rantsoen en ruimte voor de eigenheid van de diersoort. 

Foto: Kobe Van Looveren voor BioForum Vlaanderen
 
Al deze elementen zijn nu al opgenomen in de Europese biowetgeving. Bio-boeren worden daar bovendien streng op gecontroleerd. Is er dus überhaupt nood aan een extra systeem en bijhorend label? Ben Weyts verwijst naar het keurmerk Beter Leven in Nederland. Dat werkt met een sterrensysteem, waarbij vlees één, twee of drie sterren krijgt afhankelijk van hoe ze voldoen aan de vereisten op dierenwelzijn. Maar ook in Nederland zien we dat het label op het vlak van duidelijkheid eigenlijk weinig meerwaarde heeft: biologische vleesproducten krijgen er standaard de maximumscore. 

Door dat sterrensysteem herkent de Nederlandse consument natuurlijk wel meteen producten die niet goed scoren op het vlak van dierenwelzijn. Maar kan een minister met zijn beleid er niet beter voor zorgen dat dat de omstandigheden van dieren die voor vleesproductie worden gehouden overal worden verhoogd? En zou het dan niet logisch zijn dat de minister kiest voor de recepten die bio-landbouw nu al biedt? 

Bron: biomijnnatuur.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven