Organic Medal of Honour: Zuid-Koreaanse en Indiase winnaar

Kerala Jaiva Karshaka Samithi, een biologische landbouwvereniging in Kerala die al 25 jaar bestaat, heeft een wereldwijde erkenning ontvangen voor hun inspanningen om de biologische landbouw te innoveren.

De vereniging is één van de twee winnaars van de Organic Medal of Honour die wordt uitgereikt door Xichong, een Chinese gemeente, in samenwerking met IFOAM Asia in Zuid-Korea. De andere winnaar is The Youth Collabo Farm. 

"De prijs zal op 30 mei uitgereikt worden in Xichong. Het prijzengeld is €4480, en natuurlijk krijgen de winnaars ook een gouden medaille. Het prijzengeld zal naar de vereniging gaan", zo laat Ashok Kumar V, de staatssecretaris van de vereniging weten.

De vereniging heeft ongeveer 15.000 leden, allen actieve landbouwers. De democratische structuur en activiteiten van de vereniging, waaronder de manier waarop ze fondsen verzamelen, was één van de belangrijkste redenen dat ze de internationale prijs hebben gekregen.

"De leden van onze vereniging zijn grote en kleine landbouwers die allerlei gewassen verbouwen. Waar sommigen op slechts een klein stuk land werken, bezitten anderen juist vele hectares. Ieder jaar selecteren we leden die bestuursfuncties gaan bekleden", liet Ashok weten.

De vereniging kiest een bestuur en een wettelijke instantie die bestaat uit voorzitters, penningmeesters, secretarissen en andere leden uit ieder district. Samen bespreken ze kwesties met betrekking tot de biologische teelt en nemen ze hier beslissingen over. Ze hebben instanties in Panchayat, Taluk, en op district- en staatsniveau.

"Waar andere verenigingen als NGO’s fungeren en om donaties vragen, doen wij dit niet. Onze leden geven geld wanneer er activiteiten gepland moeten worden."

Innovatieve maatregelen

De vereniging heeft zich ingespannen om traditionele rijstsoorten en lokale groenten uit de regio te beschermen. "We moedigen leden aan om traditionele rijstsoorten te verbouwen om deze te beschermen. Hierna verkopen we deze rijstsoorten, zodat mensen in andere gebieden ze ook kunnen gaan verbouwen."

De traditionele groenten die telers worden aangemoedigd om te telen zijn onder andere okra, aubergine, bonen en groene pepers.

De groep organiseert cursussen over de biologische landbouw voor geïnteresseerden. De cursus duurt 20 zondagen en wordt op verschillende bedrijven gehouden. De cursisten krijgen zowel theorie- als praktijklessen.

"We geven geen les in klaslokalen. Onze docenten zijn de bio-landbouwers. Cursisten leren alles van hen, van de geschiedenis van de landbouw in de staat, het telen van gewassen met een toegevoegde waarde en het vermarkten van biologische producten", vertelt Ashok.

Naast de uitgebreide lijst met cursussen, organiseert de vereniging ook jaarlijks een biologisch festival in verschillende districten waar leden hun ontdekkingen of ervaringen met de biologische landbouw kunnen bespreken. In 2019 werd het festival gehouden in Vadakara in Kannur.

"Bij het festival komen landbouwers, zowel leden als experts, van buiten de staat om ons te leren over hun innovatieve methodes. Dit helpt bij het uitwisselen van ideeën. Swaminathan, een lid uit Tamil Nadu, woonde vorig jaar het festival bij en presenteerde een innovatieve biologische katoenplant", zo zegt hij.

Hun biologisch katoen wordt niet geteeld met zaden van Monsanto of andere bedrijven. Ze zijn 100% natuurlijk, en kunnen gebruikt worden om stoffen van te maken.

Klik hier om naar de website van IFOAM Asia te gaan.

Bron: The News Minute 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven