Vernieuwing toezicht op webshops door Skal

Vanaf vandaag (20 mei) zal Skal starten met een nieuw beleid voor toezicht op webshops.Tot voor kort werden webshops, net zoals ‘gewone’ winkels, uitgesloten van het toezicht van Skal Biocontrole. Na een uitspraak van het Europese Hof is gebleken dat dit niet is toegestaan. De uitsluiting kan alleen voor ‘directe’ verkoop gelden, waarbij ‘direct’ wordt geïnterpreteerd als fysieke aanwezigheid van verkoper én koper bij de verkoop van een biologisch product. Dit kan bij webshops nooit het geval zijn. LNV heeft Skal daarom opdracht gegeven om het toezicht uit te breiden voor webshops. 

De webshopbranche is een snel groeiend en steeds belangrijker wordend medium voor verkoop van biologische producten. Reden voor Skal om ook daar toezicht te houden op de betrouwbaarheid van de biologische producten.   

Registreren of certificeren 
Skal heeft twee verschillende regimes ontwikkeld voor webshops. Beide typen webshops dienen natuurlijk aan de biologische regelgeving te voldoen. Het verschil tussen beide categorieën zit in de manier van toezicht. Bedrijven die alléén geregistreerd zijn, worden steekproefsgewijs getoetst, bijvoorbeeld door middel van een inspectie. Webshops die zich moeten certificeren vallen onder het reguliere toezicht, inclusief het toelatingsonderzoek en de verplichte jaarlijkse inspectie. 

Wanneer is registratie voldoende? 
Webshops die alleen voorverpakt ingekochte goederen verkopen aan de consument, géén andere activiteiten uitvoeren (bijvoorbeeld groothandel, import of bereiding) én waarvan de biologische omzet aantoonbaar lager is dan €50.000, voldoen door zich te registreren. Alle andere typen webshops dienen zich door ons te laten certificeren. De tarieven voor webshops zijn te vinden in het tarievenblad van Skal.

En mijn eigen webshop dan? 
Als uw bedrijf al door Skal is gecertificeerd vallen uw webshopactiviteiten onder de bestaande certificering (mits de webshop onder dezelfde juridische entiteit valt). U hoeft dan geen actie te ondernemen.  

Informatie over registreren van webshops bij Skal Biocontrole 
Skal Biocontrole zet zich als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Dit toezicht voert Skal uit in opdracht van het Ministerie van LNV. Hier kunt u vanaf nu meer informatie vinden over toezicht op webshops, inclusief het registratieformulier waarmee u zich kunt registreren. Kunt u op de website geen antwoord vinden op uw vraag, dan kunt u Skal ook per email of telefonisch benaderen. 

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven