Taskforce Korte Keten gaat van start

Nederland kent volop korte voedselketens. Het gaat hierbij om initiatieven die inzetten op lokaal geproduceerd voedsel, een eerlijke prijs voor telers en meer verbinding tussen boeren en stedelingen. Deze initiatieven lopen echter vaak tegen dezelfde obstakels aan, vooral als ze beginnen te groeien. Ieder initiatief moet zelf weer opnieuw het wiel uitvinden. En daarom blijft het bereik van deze initiatieven klein, zeker ten opzichte van de retail. Om dat te verbeteren en kennisdeling op landelijk niveau te faciliteren, is nu de Taskforce Korte Keten opgezet. 

De Taskforce Korte Keten is opgericht als een hub waar kennis, data en inzichten over korte voedselketens bij elkaar komen. Het doel is om de belangrijkste obstakels voor korte keten initiatieven weg te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om logistieke moeilijkheden, vraagstukken rondom data en terugkerende vragen over multi-channelverkoop. In het manifest ‘Meer eten uit de korte keten!’ dat onlangs verscheen, worden al de eerste aanbevelingen gedaan om deze vraagstukken op te lossen door samen te werken.

De taskforce wil kennis, inzichten, data en ervaringen bundelen zodat initiatieven in staat zijn op te schalen, meer impact te bewerkstelligen en de voedseltransitie te versnellen. Dit gebeurt samen met ondernemers. In mei trapt de Taskforce Korte Keten af met een RegioTour door Nederland: vijf regiobijeenkomsten, verspreid door het hele land. Tijdens de RegioTour wil de taskforce samen met korte keten ondernemers aan de slag om hun belangrijkste obstakels uit de weg te ruimen. Dit doet de Taskforce langs drie programmalijnen: logistiek, multichannel benadering en data. Na afloop van een regiobijeenkomst kunnen lokale ondernemers zich aanmelden om voor langere tijd mee te draaien in deze programma’s.

Per thema wordt een programma opgezet met 10 tot 15 ondernemers. In dit traject delen zij hun kennis en werken ze samen om de overkoepelende vraagstukken op te lossen. Zo gaan ondernemers in de programmalijn Logistiek bijvoorbeeld op zoek naar partijen waar ze gezamenlijk diensten of producten kunnen inkopen. Wat ze in hun eentje niet voor elkaar krijgen, lukt wel door samen op te trekken met andere ondernemers. Op deze manier wil de Taskforce Korte Keten de groei van korte keten initiatieven versnellen en stimuleren, waardoor een level playing field ontstaat met de reguliere retail.

Aanmelden voor de RegioTour kan via de website van de Taskforce Korte Keten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.