Ton van Dalen, Best of Four:

"Assortiment en DNA van beide verenigingen passen prima bij elkaar"

Tholen - Al in de zomer van 2015 stelden de telersverenigingen Best of Four en Van Nature een fusie voor. Toen vonden beide verenigingen elkaar snel op hoofdlijnen, maar slaagden ze er niet in om in de uitwerking tot elkaar te komen. Toch kregen beide verenigingen gisteravond van hun leden weer groen licht om de fusiebesprekingen te starten. "Beide vergaderingen gaven in groten getale groen licht", vertelt directeur Ton van Dalen van Best of Four.

Volgens René Oudijk van Van Nature hebben de twee verenigingen na de vorige fusiepoging goed contact gehouden. “Sommige zaken hebben wat tijd nodig en we zijn inmiddels natuurlijk 4,5 jaar verder. Van Nature is wat bewogen, Best of Four is wat bewogen.”

En ook de situatie in de tuinbouw is anders: waar 4,5 jaar geleden de crisis volop rondwaarde, is de ergste spanning wat dat betreft uit de lucht. Toch is er volgens René geen sprake geweest van moeten fuseren. “Ook toen was er geen sprake van moeten, maar van willen fuseren omdat. En ook nu zien we dat de steun van de leden groot is. De stemming is met grote meerderheid aangenomen, daar is niets onduidelijks aan. De wens van de leden is dat we nog dichter naar elkaar toe werken.”

Op welke punten de fusie vorige keer geen doorgang vond, is toentertijd niet bekend gemaakt. “Maar dat zijn natuurlijk wel de punten die je als eerste bespreekt”, bevestigt René. “Anders heeft een nieuwe poging ook geen toegevoegde waarde. We voeren verkennende gesprekken en zijn nog niet zover dat we alles doorgesproken en onderzocht hebben, maar we zijn zeker dichter naar elkaar gekomen.”

In gesprek
Terugblikken naar de eerdere gesprekken wil Ton van Dalen ook niet. "We gaan vooral vooruit kijken. De wereld om ons heen verandert en dat geldt ook over hoe wij aan het werk zijn als twee partijen. Zo zijn we de laatste weken weer met elkaar in gesprek gegaan. De verkennende gesprekken zijn inmiddels opgestart. Nu volgen we alle benodigde stappen die nodig zijn om een fusievoorstel te doorlopen. Dat betreft onder meer goedkeuring van de ACM, maar ook de formatie van bestuur en organisatie", aldus Ton.

Hij is positief gestemd over de besprekingen. "Als je kijkt naar het assortiment en DNA van beide verenigingen, dan zou dat mijns inziens prima bij elkaar moeten passen." Best of Four biedt met haar 190 telers een compleet assortiment fruit, glas- en vollegrondsgroenten. Bij Van Nature ligt de nadruk op glasgroenten, aangevuld met vollegrondsgroenten en aardbeien. Het hele pakket wordt meegenomen in het fusievoorstel. Een gezamenlijke vereniging zou de grootste van Nederland worden. “Maar de grootste worden is niet ons doel. De beste zijn wel”, aldus René.

Waar Van Nature exclusief haar producten levert aan haar vier handelspartners Combilo, Haluco, Levarht en Scherpenhuizen is Best of Four aan geen enkel handelshuis gebonden. "We starten de fusiegesprekken niet op voorwaarde van exclusiviteit, maar kijken wie het het beste doet. Zowel Van Nature als Best of Four wil immers de beste prijs voor haar telers uit de markt halen," besluit Ton.

Voor meer informatie:

Best of Four
Ton van Dalen
+31 (0)180 82 00 84
www.bestoffour.nl 

Van Nature
Hans Prins of René Oudijk
+31 (0)180 69 68 01
www.nature.nl  

Auteurs: Arlette Sijmonsma en Izak Heijboer


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven