240.000 voederbieten gepoot voor biologische kalveren

Bij Eco Fields in Wekerom zijn op dinsdag 7 mei de biologische voederbieten gepoot voor de kalveren. Gepoot inderdaad en niet gezaaid. Waarom ze dat doen beschreef Eco Fields in deze blog:

De voederbiet behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet maar heeft een veel lager suikergehalte. Het is een authentiek gewas. Vroeger gaf elke boer zijn koeien voederbieten. In 1948 werd er zelfs 66.000 ha verbouwd in Nederland. De afgelopen jaren verdween de voederbiet steeds meer uit beeld. In 2014 werd er nog maar 279 hectare voederbieten verbouwd. De bietenteelt is grotendeels verdrongen door de maïsteelt, die bij de oogst en het voeren minder arbeid vraagt.

Het lijkt een tractor met een gewone kar.....

Onze kalveren krijgen ook voederbieten in hun rantsoen. Die poten we zelf. Biologisch uiteraard. Gewassen zaaien en poten heeft bij biologische akkerbouw één grote uitdaging: het onkruidvrij houden.
We gebruiken immers geen bestrijdingsmiddelen.

Maar het geheim zit 'm in de achterkant. Daar zie je de trays met plantjes en zes harde werkers die ervoor zorgen dat de plantjes goed in de machine terechtkomen.

Onze oplossing: we zaaien niet, we poten. 240.000 plantjes, die in de kas zijn voorgezaaid, poten we begin mei met een speciale machine. Drie dagen doen we erover om de drie hectare achter onze boerderij te voorzien van plantjes. Arbeidsintensief, maar de moeite waard. De opbrengst per hectare is namelijk groot, voederbieten zijn heel smakelijk en ze verhogen ook nog eens de voeropname van droge stof bij de kalveren. En als de trays leeg zijn, wordt de kar weer bijgevuld.

In oktober/november worden de voederbieten geoogst en gedurende de winterperiode (tot april ongeveer) gevoerd aan onze kalveren, versneden en gemengd met gras en maïs.

Bron: Eco Fields


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven