Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plaagbeheersing in de biologische spruitkoolteelt

Goede spruiten telen is een hele uitdaging. Spruitkool staat namelijk lang op het veld waardoor plaagdieren veel tijd krijgen om zich eraan tegoed te doen. In het project Bio-IPM hebben medewerkers van Bionext, Wageningen University & Research en Agrifirm samen met plantenkwekers, telers, veredelaars en adviseurs de knelpunten en oplossingsrichtingen voor het beheersen van plagen in de biologische spruitkoolteelt verkend.

Geïntegreerde aanpak loont
Leidend voor de oplossingsrichtingen is de systematiek van de geïntegreerde plaagbeheersing (IPM). Hierbij speelt met name preventie een belangrijke rol. Het toepassen van geïntegreerde plaagbeheersing is een werkwijze waarbij de teler ziekten en plagen namelijk zo veel mogelijk voorkomt en zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt. De teeltmaatregelen die de teler anno 2019 kan nemen om plagen te voorkomen of te verminderen staan beschreven in Biokennisbericht 39. Een aantal daarvan worden ook de deskundigen genoemd in onderstaande video, opgenomen tijdens een veldexcursie over spruitkoolrassen.

Nog genoeg kennisvragen
Tijdens de vele gesprekken kwamen er diverse suggesties voor vervolgonderzoek. Sommige daarvan zijn afgeleid van andere teelten, andere weer van andere teeltmethoden. De vragen waarvoor verder onderzoek nodig is, zijn in een apart document gebundeld. Ze vormen zo een mooie uitdaging voor onderzoek en bedrijfsleven om daar de nodige antwoorden op te vinden. We willen immers ook in de toekomst over mooie, lekkere, gezonde spruiten blijven beschikken.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: