Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sommige biertjes smaken nog beter nu ze hier gebrouwd worden"

Aardgasvrije brouwerij maakt einde aan Tetris-tijdperk

Tholen – Sinds begin februari wordt al het bier van De Leckere in de nieuwe brouwerij gebrouwen. In de uit 1914 daterende fabrieksloods aan de Schaverijstraat in Utrecht staan niet langer treinen en wagons opgesteld, maar glanzen de zilveren ketels je tegemoet. De Leckere is volgens eigenaar Eric Odenwald de eerste brouwerij van Nederland die volledig elektrisch produceert. "We zijn volledig van het aardgas af. Dit kost veel geld, maar is een bewuste keuze. Dit hopen we op termijn terug te verdienen."

Eric Odenwald tussen de hoge ketels.

"Brouwcapaciteit verviervoudigen voor mijn pensioen"
Niet alleen op het gebied van duurzaamheid heeft De Leckere met de nieuwe brouwerij vooruitgang geboekt. Ook qua capaciteit gaat de bio-bierbrouwer er flink op vooruit. Zo beschikt de brouwerij met het in Italië vervaardigde brouwhuis nu over vijf ketels van twaalfduizend liter. "Onze brouwcapaciteit is hier verdubbeld. En er is ruimte genoeg om dit zelfs nog te verviervoudigen. Dat moet voor mijn pensioen wel lukken. Het belangrijkste doel van onze brouwerij blijft om Nederland van 'lecker' bier te voorzien."

Links zie je de vijf nieuwe ketels.

Tevens is er nu veel meer opslagruimte. Eric: "In het oude pand hadden we veel te weinig ruimte. Daar speelden we de hele dag Tetris. We moesten steeds twee pallets weghalen als we er één wilden pakken. Hier kunnen we een veel grotere voorraad opbouwen."

De afvullijn.

De bio-bierbrouwer is niet alleen van het aardgas af, maar heeft qua duurzaamheid nog meer stappen kunnen zetten. Eric: “Het dak ligt vol zonnepanelen. En in het gebouw hangen LED-lampen. Als de zon schijnt, gaan deze vanzelf uit." Ook gaat de brouwerij alle warmte en koude in de fabriek hergebruiken. "Zo koelen we bijvoorbeeld met bietensap. Wel moeten we hierin nog veel meten de komende tijd. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het allemaal nog efficiënter kan."

Links: Een wand bekleed met bierkratjes van De Leckere, hierdoor is goed te zien hoe hoog het pand is. Rechts: De brouwerij beschikt over veel meer opslagruimte.

"Sommige biertjes smaken zelfs beter"
De verbouwing van het pand is in week 45 van 2018 begonnen. "Er is flink wat werk verricht. Zo is het pand voorzien van een nieuwe vloer en zijn er de nodige wanden geïnstalleerd en kantoren. De complete verbouwing is binnen drie maanden gerealiseerd." Eric erkent dat er veel kwam kijken bij de verhuizing. "Ook was het natuurlijk afwachten of de verhuizing invloed zou hebben op de smaak van ons bier. Dit effect is me echter 100 procent meegevallen. Sterker nog: de Gulden Craen en de Blauwe Bijl smaken zelfs beter nu ze hier gebrouwd worden. Waar dat aan ligt is lastig te zeggen. Mogelijk karamelliseren onze ketels hier anders tijdens het kookproces."

Linksonder: Dit is het uitzicht vanuit het kantoor van Eric. 

Eric mag zichzelf sinds vorig jaar officieel biersommelier noemen. Hij vertelt dat we aan de start staan van een heuse bierrevolutie. "Wij gaan ook weer leuke dingen doen op het gebied van productontwikkeling." Eind vorig jaar produceerde De Leckere in de nieuwe brouwerij als eerst het 'White IPA'-bier, voorzien van de sticker 'aardgasvrij'. "Ook voeren we inmiddels een alcoholarm IPA-biertje, het bevat slechts 0,5% alcohol."

Werkspoorcafé
Aan de overkant van de nieuwe brouwerij is vorig jaar al het Werkspoor Café van De Leckere geopend. "Dat loopt prima. Eigenlijk hebben we daar afgelopen jaar een boven verwachting mooie omzet gedraaid." De brouwerij biedt ook tours aan in combinatie met bierproeverijen bij het Werkspoor Café.

Voor meer informatie:

Eric Odenwald
Brouwerij De Leckere
Schaverijstraat 15
3534 AS Utrecht
030 2312343
[email protected]  
www.deleckere.nl