Keurmerk Dierenbescherming is er nu ook voor zuivel

"Beter Leven-voorschriften voor bio-melkveehouderij in de maak"

Het Beter Leven keurmerk is er nu ook voor zuivel. Televisieprogramma Radar heeft navraag gedaan en wat meer feiten op een rijtje gezet, ook over de gevolgen van dit nieuwe keurmerk voor de biologische melk.

Het al bestaande Beter Leven keurmerk 3 sterren blijft voor biologische melk gelden. De voorwaarden zijn wat uitgebreider dan die met 1 ster, zoals nog ruimere ligplekken en de mogelijkheid altijd naar buiten te kunnen.

In de Factsheet Melkvee van de Dierenbescherming kun je zien aan welke voorwaarden melk moet voldoen om aangemerkt te worden als respectievelijk 'gangbaar', 'Beter Leven 1 ster' en 'Beter Leven 3 sterren'. Voor 3 sterren is weliswaar het minimaal aantal dagen dat de koe naar buiten kan 60 dagen hoger dan voor 1 ster en is er sprake van meer loopruimte en biologisch voer, maar bij de '1 ster-koe' gelden wel al voorschriften voor bijvoorbeeld de grootte van de eet- en drinkplaatsen, de zorg voor kalveren en bijvoorbeeld het transport.

De Dierenbescherming laat ons weten dat de biologische veehouderij ook op die punten voorschriften krijgt, maar dat die nog in de maak zijn. Hierin komt nog meer de nadruk te liggen op het leven en de leefomstandigheden van het kalf. Zo zullen boeren gestimuleerd worden om het kalf na geboorte niet direct van de moeder te scheiden. De organisatie verwacht deze voorschriften na de zomer te publiceren.

Bron: Radar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven