Dennree verlaagt prijs Egyptische bio-aardappelen verder

De grootste Duitse bio-handelsketen Dennree heeft de verkoopprijs van vroege aardappelen uit Egypte nogmaals met 13 cent per kilo verlaagd en daarmee de prijsafstand tot de Duitse aardappelen vergroot naar 28 procent. Al in de afgelopen week wees de 'Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft' (AbL) Dennree op de volgens hen te lage prijzen voor de importproducten.

Dat Dennree desondanks de prijzen voor vroege aardappelen uit Egypte opnieuw verlaagd en nu zelfs als aanbiedingsproduct verkoopt, bekritiseert de AbL scherp: "Dat is prijspolitiek op kosten van de Duitse bio-aardappeltelers en ook de Egyptische collega's. Klaarblijkelijk wil marktleider Dennree haar verantwoordelijkheid voor eerlijke inkomens voor telers niet nakomen“, zegt Phillip Brändle van het bestuur van de AbL. Verder verklaart hij: "Hoe zulke prijzen voor iedereen binnen de toegevoegde waardeketen goed zouden moeten functioneren, heeft Dennree in haar verklaringen tot nu toe niet duidelijk gemaakt. Mijn verwachtingen als bioteler, die ik aan de gehele biobeweging stel, zijn duidelijk anders.“

Tegenovergesteld signaal
Reeds in de afgelopen week bekritiseerde de AbL dat Dennree in haar filialen in Berlijn Egyptische vroege aardappelen aanbood voor 1,79 euro per kilo (nu 1,66 euro per kg), en daarmee aanzienlijk goedkoper dan lokale aardappelen van de oogst van 2018 (2,29 euro per kg). Daarop verklaarde Dennree dat het Duitse aardappelaanbod voor hen de "hoogste prioriteit“ heeft. Voor de AbL zendt de handelsketen in werkelijkheid echter een tegenovergesteld signaal uit: "De handelsketen geeft tegenover de bioklanten het signaal af dat het goedkoper is om bio-aardappelen in Egypte te telen en van daaruit circa 2900 kilometer ver naar Duitsland te transporteren, dan aardappelen af te nemen van lokale telers uit de nabije regio. Dat is een fataal signaal, zowel tegenover de plaatselijke telers alsook aan Dennree's eigen klanten. Duurzaamheid in economisch, sociaal en ecologisch opzicht ziet er anders uit“, aldus Philip.

Voor meer informatie:
Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft e.V.
Bahnhofstraße 31
59065 Hamm
Telefoon: 02381-90-53-172
Telefax: 02381-49-22-88
E-mail: info@abl-ev.de 
www.abl-ev.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven