Kees Heegsma: "Als je afland hoge prijzen kunt maken, moet je niet vergeten zaken te doen"

Peenprijs hele jaar hoog maar bio-wortelen prijzen zichzelf de markt uit

Tholen - Voor de Pasen was er grote drukte op de peenmarkt. Inmiddels moet de handel volgens Kees Heegsma uit Lemmer weer een beetje op gang komen. "Maar iedere teler die zijn wortelen heeft willen verkopen, heeft goed zaken kunnen doen. De vraag naar wortelen is momenteel vrij breed. Oost-Europa is goed aan de markt, er gaat veel grove peen naar de Duitse verwerkers. Afrika doet mee en ook België vraagt nog altijd naar veldgewas. Nu heb je op het scheiden van de markt altijd nog mensen die denken dat er meer inzit, maar de vraag is of zij gelijk gaan krijgen. Ook landen als Spanje, Italië, Israël en Portugal bieden nu peen aan, dus er zijn alternatieven voorhanden."

De prijs voor veldgewas peen ligt momenteel tussen de 30 en 34 cent. "Feitelijk praten we al meer dan een jaar over hoge prijzen, dus de telers die een goed product geoogst hebben, hebben zeker goede prijzen kunnen maken. Alleen de partijen met gebreken hebben niet de hoofdprijs opgeleverd. Al met al zullen we het teeltjaar 2018 niet snel vergeten. Nu gold altijd dat we in een droog jaar minder te kampen hadden met problemen in de bewaring, maar het heeft me toch wel verrast hoe het product onder de droogtestress en hoge temperaturen heeft geleden", constateert de vollegrondsgroentenhandelaar.

Alleen de biologische markt kwam volgens de handelaar van een koude kermis thuis. "De verwachtingen waren hooggespannen en de afzet is gedurende de zomer en herfst goed doorgelopen. Prijzen gingen extreem hoog, alleen werd er toen gespeculeerd dat het nog gekker zou worden en daarmee hebben we onszelf een beetje uit de markt geprijsd. In Duitsland, de grootste afzetmarkt voor bio-peen werd 25-30% minder verkocht. Je ziet dan toch dat consumenten hun bio-principes even overboord gooien. Iedereen had zijn contracten ingedekt en daardoor had je op een gegeven moment geen vrije markt meer, waardoor verschillende bio-partijen in de conventionele schappen zijn terecht gekomen. Maar dat is weer een leer voor de volgende keer. Als je hoge prijzen afland kan maken, moet je niet vergeten zaken te doen!"

Voor meer informatie:

Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 569224
F +31(0)514 569397
M 06 53244828
info@heegsmabv.nl
www.heegsmabv.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven