Kippenboeren zaaien buitenloop in met biologisch bloemzaadmengsel

Kippenboeren zetten zich in voor het redden van de wilde bij. Verspreid door het hele land zaaien tientallen Blije Kip-boeren de buitenuitloop van hun kippen in met een biologisch bloemzaadmengsel.

Ruim de helft van de 358 wilde bijensoorten in Nederland is met uitsterven bedreigd. Daarmee loopt de voedselvoorziening gevaar want tachtig procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Wilde bij voor imkers niet interessant
De bijen worden bedreigd door het gebrek aan voedsel en aan nestgelegenheid. Verstedelijking, intensieve landbouw en het strakke beheer van openbaar groen worden als oorzaak van de bedreiging genoemd. 

"Samen met al onze boeren willen we een ommekeer bewerkstelligen", vertelt Eva Topelberg, projectmanager duurzaamheid bij Blije Kip. "De kippenboeren zaaien in de buitenuitloop van hun kippen een speciaal biologisch bloemzadenmengsel in." Nederland telt ruim dertig Blije Kip-boeren. De kippen scharrelen elke dag buiten en de eieren zijn bekroond met het twee- of driesterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Voor imkers is de wilde bij niet interessant omdat hij geen honing maakt, maar voor de voedselvoorziening is de wilde bij onmisbaar. Onder meer appels, peren, aardbeien en tomaten zijn afhankelijk van de bestuiving door insecten. 

Ook vlinders verdwijnen uit Nederland
Niet alleen bijen, ook vlinders hebben het zwaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal vlinders met 84 procent afgenomen. Vijftien soorten zijn helemaal verdwenen uit Nederland. Ook vlinders dragen bij aan de bestuiving van bloemen. Het bloemzadenmengsel van Blije Kip is ook aantrekkelijk voor vlinders.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven