Coert Lamers, Nautilus Organic:

"Nederlandse biologische glasgroenten binnenkort weer volledig beschikbaar"

Tholen - Anders dan bij andere coöperaties is Nautilus Organic uniek in Nederland omdat het zich richt op 100% biologische groenten en fruit. Voor de biologische telers in de glasgroenten breekt het nieuwe seizoen weer aan. In maart werden al de eerste komkommers en aubergines op de markt gebracht en nu volgen ook de rode en gele paprika's, zoetpunt-paprika’s, de snoep- en trostomaten en de pepers.

   Ron van Dijk, biologisch kasgroenteteler bij Groenland Organics.

Hierdoor is er weer volop aanbod van diverse producten van Nederlandse bodem. De komende periode zullen deze Nederlandse producten de plaats innemen van biologische groenten uit Spanje. De wisseling van het seizoen vindt meestal plaats tussen week 16 en 18. Coert Lamers van Nautilus Organic: "Momenteel zijn de volumes van Nederlandse bodem nog te klein om alle supermarkten te voorzien. Dat gaat veranderen de komende weken. Maar er zijn al producten waar de supermarkten in binnen- en buitenland al vraag naar hebben en die wij kunnen leveren."

De vraag naar biologische producten neemt toe. Hoewel Nautilus Organic verder uitbreidt met meer aangesloten telers daalde het totale Nederlandse biologische areaal met een paar hectares. "Dit terwijl het areaal van biologische producten in Spanje juist elk jaar stijgt."

Nautilus Organic werkt waar mogelijk op basis van contracten met vaste volumes en vaste prijzen. Coert: "Ongeveer 75% van onze producten wordt in deze vaste programma's verkocht. Dat heeft het grote voordeel dat het betreft de prijzen en volume rust brengt bij zowel telers als klanten. Ook kunnen we zo de beschikbaarheid per week en zelfs per dag optimaal houden zodat de prijzen minder gevoelig zijn voor prijsschommelingen."

Biodynamisch teler in de glastuinbouw Rob van Paassen.

"Met de oogst lopen we goed op schema en we verwachten net als vorig jaar een normale oogst. Al is het afwachten wat dit jaar nog gaat brengen." Vooral met het oog op de Brexit is Nautilus Organic alert. "Ongeveer 25% van onze productie is bestemd voor de Britse markt. Met een eventuele harde Brexit zou de export lastiger worden naar het Verenigd Koninkrijk. Maar het biedt ons ook kansen om samen met onze klanten tot oplossingen te komen die ons onderscheiden van de concurrentie in bijvoorbeeld Spanje. Mocht het eventueel zo ver komen dan hebben we met onze klanten en transporteurs al afspraken kunnen maken om de Britse markt snel te kunnen voorzien van onze producten."

Momenteel kan Nautilus Organic nog nieuwe telers gebruiken door de stijgende vraag naar biologische producten. "We komen wel eens in contact met biologische telers op de beurzen waar wij staan. Voor ons is het belangrijk dat de visie die Nautilus heeft, overeenkomt met hoe de teler achter het biologische telen staat en dat het ook past bij de manier waarop Nautilus in de markt wil staan als coöperatie." Ook in de biodynamische landbouw ziet Nautilus Organic kansen. Demeter-producten zijn vooral populair in Duitsland, daar stijgt de vraag nog altijd. 

Voor meer informatie:

Coert Lamers
Nautilus Organic
Ecu 21a
8305 BA Emmeloord
+31(0)6-23 434 109 
clamers@nautilusorganic.nl  
www.nautilusorganic.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven