Duitsland: Biologische eieren scoren het beste in Ökotest

Volgens statistieken consumeert iedere Duitsers jaarlijks 235 eieren. Omdat inmiddels veel consumenten de voorkeur geven aan biologische eieren, bieden ook discounters al lang bio-eieren onder verschillende merken aan. Het bio-keurmerk staat klaarblijkelijk echter niet automatisch voor kwaliteit: het Duitse consumententijdschrift 'Ökotest' heeft eieren van twintig verschillende merken gecontroleerd op schadelijke stoffen, kwaliteit en kippenhouderij. De uitkomst was niet altijd positief.

Bijzonder opvallend: het bio-keurmerk garandeert in geen geval een hoge standaard wat betreft dierbescherming. Ook herkomstbedrijven van bio-eieren doden vaak mannelijke kuikens en houden hennen onder catastrofale omstandigheden. Bij twee derde van de kippeneieren worden kuikens industrieel versnipperd.

De testwinnaars: slechts drie keer 'zeer goed' en één keer 'goed'
Als beste uit de test kwamen 'Alnatura 6 Bio Eier', 'Alnatura Origin 4 Bio-Eier' en 'Huhn & Hahn 6 frische Eier mit Hahnenaufzucht' van Bioland.

Alleen deze drie merken haalden de score 'zeer goed'. 'Haehnlein 6 deutsche Bio-Eier' werden met 'goed' beoordeeld.

De verliezers: deze merken kan Ökotest alleen maar afraden
Terwijl elf verdere producten in het middenveld eindigden, waren er vijf andere die teleurstelden: onder de eieren met een slechte score waren onder andere producten van Aldi en Lidl. Bijvoorbeeld 'Landvogt 10 frische Eier aus Bodenhaltung' van Aldi-Süd, scharreleieren van Lidl en 'GutBio 6 frische Bio-Eier' van Aldi Nord.

De laatstgenoemden bevatten bovendien als enige van de geteste merken zorgwekkende waarden op het gebied van schadelijke stoffen, aldus Ökotest. De hoeveelheid dioxine kwam weliswaar niet boven de wettelijk toegestane grenswaarden uit, maar was nog steeds de helft van de maximaal toegestane hoeveelheid.

Hoofdkritiekpunt: massale doding 
Het hoofdkritiekpunt van de consumentenbeschermers was in eerste instantie de massale doding van mannelijke kuikens. Bij vijftien van de twintig geteste producten moeten ze direct nadat ze uit het ei zijn gekropen sterven. Bovendien is er bij de bedrijven te weinig plaats voor de leghennen.  

Voor bio-eieren heeft een bedrijf minstens één vierkante meter ruimte nodig voor zes leghennen. Hoewel dat al behoorlijk krap is, voldoet nauwelijks een bedrijf aan deze voorschriften. Van de producenten van conventionele eieren zelfs geen een. Ook bij bio-pluimveehouders werden er hiervoor punten afgetrokken: het betreft bio-eieren van EZ Fürstenhof, Rewe, Edeka en Real.

Bron: wize.life


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven