Biologische, veganistische pasta, fusilli van rode linzen wint Jaarprijs Goede Voeding 2019

Albert Heijn wint dit jaar de Jaarprijs Goede Voeding 2019 met het product AH fusilli linzen. Het gaat om een pasta, fusilli, op basis van rode linzen. Het product kreeg meer dan de helft van de stemmen van de publieksjury. Tijdens het Food Future Event overhandigde juryvoorzitter Frans Kok de hoofdprijs uit aan het team van Albert Heijn. Als winnaar mag Albert Heijn een jaar lang het logo van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 op de verpakking van de linzenpasta voeren.

Volgens de vakjury voldoet de samenstelling van de AH linzenpasta aan de normen voor een gezonde productontwikkeling. Het product valt binnen de Schijf van Vijf en is een gezonde keuze. Nederlanders eten weinig peulvruchten. De als fusilli gedraaide linzen van Albert Heijn kunnen de consumptie omhoog helpen. De jury vindt het knap dat de relatief ‘droge’ linzen tot een pasta zijn verwerkt die met saus een smakelijke maaltijd opleveren. Het product is biologisch en door veganisten te gebruiken, het is een bron van vezels en bevat veel eiwit.

41 inzendingen
In totaal waren 41 producten ingezonden om mee te dingen naar de Jaarprijs Goede Voeding 2019. Behalve de AH linzenpasta wees de vakjury twee andere genomineerde producten aan die hoofdprijswaardig zijn: Mini rode bietenburgers van SoFine/Jumbo en Zilvervlies Rijstnoedels van Fairtrade Original. Ze werden respectievelijk tweede en derde.

Eervolle vermelding
Tijdens het Food Future Event gaf de vakjury een eervolle vermelding aan de inzending Xqeeze.me van het bedrijf Sitesta’s in Venlo. Het product is nog niet in heel Nederland verkrijgbaar, maar verdient stimulering. Het gaat om een drinkbaar groenteproduct dat makkelijk als tussendoortje te gebruiken is. Het is een volledig plantaardig product dat voor 95 procent uit groente bestaat. De verse groenten zitten in een knijpverpakking in drie smaakvarianten: spicy, herby en sweet. Aan het product is geen suiker, zout, kleur- of smaakstof toegevoegd.

Goede kwaliteit
Over het algemeen was de vakjury dit jaar aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen die over het algemeen ‘gezonder’ was dan in de jaren ervoor. Een relatief groot aantal (semi)plantaardige burgers werd ingezonden. Vijf van de tien hoogst scorende producten waren vleesvervangers, bijvoorbeeld de Garden Gourmet Chimmichurri Burger van Nestlé of de hybride vlees-groenteproducten van supermarktketen COOP. Bij de producten die het hoogst scoorden viel ook Bolletje op met zijn Krokante Ontbijtgranen. Daarin is veel minder suiker gebruikt dan in vergelijkbare producten, zonder in te boeten op smaak of krokantheid. Ook Hak viel op, dat drie producten inzond; rode kool, rode bieten en witte bonen in tomatensaus. Het verminderen van de hoeveelheid toegevoegd zout en suiker in deze producten in glas heeft er in de loop der jaren toe geleid dat er nu niets meer wordt toegevoegd, terwijl de goede smaak is behouden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.