Oer-Hollandse koe is terug in de Zwolse uiterwaarden

Vijftien oer-Hollandse blaarkoppen werden zaterdagmiddag 6 april feestelijk losgelaten in de Scheller en Oldeneler uiterwaarden door Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland. De koeien zijn eigendom van Uw Stadsboer, een sociaal-maatschappelijk Zwols boerenbedrijf met als missie biologische landbouw combineren met natuur en recreatie.  

De natuurbegrazing met koeien is een onderdeel van de samenwerking tussen Uw Stadsboer Zwolle en burgerinitiatief A Rocha Zwolle. De Scheller en Oldeneler uiterwaarden vormen een nieuw opgeleverd natuurgebied dat is aangelegd in het kader van het provinciale programma 'Ruimte voor de rivier'. 

Foto @uwstadsboer

Het gebied moet weer een sfeer krijgen, die doet denken aan de schilderijen van Voerman. En daarom vindt Rijkswaterstaat het belangrijk dat er koeien in het gebied grazen. "Begrazing is onderdeel van natuurbeheer, want dit is een nieuw natuurontwikkelingsgebied waarin nieuwe soorten planten en vogels zich kunnen gaan vestigen. We maken een deel van het gebied aantrekkelijk voor de kwartelkoning", vertelt Wim Eikelboom namens de A Rocha werkgroep Zwolle. "Daarnaast inventariseren we de flora en fauna in dit nieuwe gebied langs de IJssel". 

Voor meer informatie:

www.uwstadsboer.nl en hwww.arocha.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven