Noorwegen: marktaandeel bio stijgt

In 2018 kochten de Noren voor 300 miljoen euro aan biologische levensmiddelen, een stijging van acht procent in vergelijking met 2017. Volgens een rapport van de Noorse Landbouwraad is 4,2 procent van het totale landbouwareaal in Noorwegen nu biologisch.

Het biologische areaal nam sterk toe tussen 2000 en 2012, maar die trend is daarna gestagneerd. In 2018 was er wel weer een toename van conventionele bedrijven die omschakelden naar biologisch. Een van de redenen daarvan is dat de prijzen van biologische levensmiddelen een stijging te zien geven wanneer die van conventionele levensmiddelen dalen. Een bron van zorg is daarbij vooral dat het biologische areaal en de biologische teelt niet voldoende zijn afgestemd op de vraag naar biologisch bij de consument.

Internationaal is er ook een toename van biologische teelt en biologisch areaal. Echter is er ook daar zorg over de koppeling van vraag en aanbod. Een bijkomend probleem is dat er verschillende biologische keurmerken zijn, met verschillende regels waar bedrijven zich aan moeten houden om in aanmerking te komen voor certificering.

Binnen Scandinavië hebben Zweden en Denemarken het grootste aandeel biologisch: 10 procent in Denemarken, 9 procent in Zweden.

Bron: www.landbruksdirektoratet.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven