Belangstellenden gezocht voor opzetten biologische Herenboerderij in Leusden

Milieuorganisatie CML is benieuwd of er in Leusden belangstelling is voor het opzetten van een Herenboerderij. Dit uitdagende en interessante concept krijgt op verschillende plekken in Nederland gestalte. Herenboeren houdt in dat een coöperatie van een aantal huishoudens een professionele boer zoekt om de dagelijkse leiding en uitvoering op zich te nemen van een kleinschalig gemengd bedrijf. Daartoe wordt een stuk grond gepacht en zaaigoed, dieren en apparatuur aangekocht.

Sterke band
Op de herenboerderij worden zo’n veertig soorten groenten en ook fruit als peren, pruimen en appels geteeld waarbij biologisch wordt gewerkt. Ook zijn er scharrelvarkens, kippen en runderen voor de flexitariërs onder de leden. De vegetarische aandeelhouders betalen een lagere contributie per maand. Middels deze productiewijze ontstaat een sterke band met de herkomst van ons voedsel.

Educatie
Ook de educatieve functie is erg belangrijk. Kinderen leren weer waar hun voedsel vandaan komt.

Betaalbaar
Doordat de tussenhandel er niet meer aan te pas komt, is het voor iedereen betaalbaar.

Herenboeren Soest
Naast Boxtel, waar de bakermat ligt van Herenboeren, zijn er inmiddels in Nederland circa tien projecten in verschillende stadia van ontwikkeling actief. Dichtbij Leusden is Herenboeren Soest gestart met de opzet van een coöperatie. Leusdenaren kunnen zich aansluiten bij het initiatief in Soest. 

Of ... ook Herenboeren Leusden?
Maar het is ook denkbaar dat er in Leusden voldoende draagvlak is voor kringlooplandbouw. Daarvoor zou een nieuwe groep kartrekkers nodig zijn. Spreekt dit je aan, neem dan contact op met CML Leusden.

Voor meer informatie:

www.cmlleusden.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.