No deal-brexit stukje dichterbij

Lagerhuis wijst opnieuw alle brexit-varianten af

Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond tijdens de indicatieve stemmingen alle vier de alternatieve opties weggestemd. Net als vorige week woensdag haalde geen enkele van de opties een meerderheid. De oorspronkelijke deal van May is ook al drie keer weggestemd door het parlement. De optie om in de douane-unie met de EU te blijven, werd met de kleinste meerderheid afgewezen.

De vier opties, waarover gisteren werd gestemd, waren: opnieuw een referendum over brexit houden, twee voorstellen voor een soft-brexit en een voorstel voor een referendum over de deal met Brussel. De indicatieve stemming is niet bindend, maar is bedoeld om May en haar regering een weg te wijzen naar een mogelijk oplossing.

Deadline over elf dagen
Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. Wanneer er niets gebeurt, zal het land over elf dagen de EU verlaten zonder enige afspraak. Mogelijk komt de deal van May die al drie keer is weggestemd, deze week nogmaals aan de orde.

"No deal-brexit waarschijnlijker"
Volgens brexit hoofdonderhandelaar Barnier is in de afgelopen dagen een scenario zonder deal waarschijnlijker geworden. "Toch hopen we dat een no deal-brexit nog steeds vermeden kan worden. De EU is nog altijd bereid om Groot-Brittannië te erkennen als lid van een douane-unie zoals Noorwegen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven