Kwart productie Herbafrost bestaat uit biologische kruiden

Herbafrost is een van de marktleiders in de verwerking van kruiden. Een kwart van hun productie bestaat uit biologische kruiden. Zaakvoerder Peter Van Asten: "Herbafrost startte in 2000 en een jaar later werden de eerste biokruiden al verwerkt. In 2004 openden we in Vladslo bij Diksmuide een tweede productiesite. We zijn vooral gespecialiseerd in het verwerken en invriezen van losrollende keukenkruiden."

De diepvrieslijn kan zo’n 1,5 à 2 ton per uur verwerken. Peter: "Het product wordt individueel, in zeer korte tijd en op een zeer lage temperatuur diepgevroren tot een zogenaamd IQF-product. We verwerken zo’n 8000 ton per jaar. In 2018 was zo’n 2.000 ton daarvan biologisch."

"Een van onze grote troeven is ons divers aanbod: bieslook (in ringen en vlokken), dragon, kervel, koriander, knoflook (teentjes en blokjes), oregano, rozemarijn en ga zo maar door." Een deel van de grondstoffen wordt aangekocht in Oost-Europa en Italië, maar het merendeel komt van een beperkt aantal Belgische en Nederlandse biobedrijven die zich op deze teelten hebben toegelegd.

 

Langdurige relatie met telers
Peter: "We willen een langdurige relatie opbouwen met onze telers. Onze eigen landbouwdeskundigen begeleiden hen in het hele proces. Herbafrost levert het zaaizaad. Het zaaitijdstip wordt in overleg en in functie van het oogsttijdstip vastgelegd. Belangrijk is de rassenkeuze, die bepalend is voor de smaak en het aroma van de kruiden."

De kruidenteelt heeft een aantal specifieke vereisten. Peter: "Percelen zijn het liefst 1,5 à 5 hectare groot. De uiteindelijke oogst mag geen onkruid bevatten. Telers moeten dus werken op percelen met een lage onkruiddruk. Er staan liefst geen bomen langs de perceelrand, want bladval en schaduw hebben een negatieve invloed op de kwaliteit. Er is ook een beregeningssysteem nodig om productiezekerheid te garanderen. We doen per perceel en per lot op verschillende momenten analyses op zware metalen, pesticiden en microbiële contaminanten. De kwaliteitseisen staan beschreven in een lastenboek."

Nieuwe telers gezocht
85 procent van de kruiden zijn voor export: "We leveren voornamelijk binnen Europa, maar niet uitsluitend. Onze klanten zijn voornamelijk secundaire verwerkers die de kruiden gebruiken in de bereiding van o.a. diepvriespizza’s, kaas, vleesbereidingen en soep. Kruiden zijn voor verwerkers een belangrijk en gezond smaakalternatief voor vetten, zout en suikers. Die vervangingstrend zal in de toekomst wellicht alleen maar groeien."

Herbafrost gaat actief op zoek naar biotelers in de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Tijdens een inspiratiesessie die kaderde binnen het project ‘Bio-scope Limburg’ vertelde productieverantwoordelijke Jeff Van den Vonder welke teelten men zoekt en waaraan deze biologische teelten moeten voldoen. Het gaat met name over biologische basilicum, peterselie, dille, tuinkers en rucola. In mindere mate wordt ook gezocht naar producenten van salie en zuring. "Percelen bevinden zich het liefst in de buurt van onze productiesites in Hulshout en Vladslo. Zo houden we de logistiek (bv. oogstmachines) en de kwaliteit optimaal."

Ook in deze regio lijkt er een kloof tussen vraag en aanbod van bioproducten. De omschakeling stagneert in een aantal sectoren. Het project 'Bio-Scope Limburg’ biedt hier een antwoord op. Het heeft o.a. als opzet om verschillende ketenactoren uit de sector samen te brengen om de regionale vraag naar bioproducten en de concrete kansen voor omschakeling in kaart te brengen. Die kansen worden kenbaar gemaakt aan gangbare land- en tuinbouwers. We organiseren inspiratietours, trefdagen en bedrijfsbezoeken om zo de land- en tuinbouwers te inspireren en te informeren en hen duidelijk te maken dat kiezen voor omschakeling naar bio een duurzame en toekomstgerichte piste kan zijn voor hun bedrijf.

www.herbafrost.be

Bron: Bio Forum Vlaanderen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven