Andrea Meuwissen (Nedlin):

"We kopen alleen nog maar GOTS-gecertificeerde handdoeken in"

Zuyderland werkt aan een duurzame toekomst voor haar diverse locaties en voor de omgeving. Daarom regelt het zorgconcern ook haar bedrijfsvoering voor het medisch centrum op een maatschappelijk verantwoorde manier. Dat heeft geresulteerd in het behalen – als eerste ziekenhuis onder de lijn Nijmegen-Tilburg – van het bronzen keurmerk van Milieu Platform Zorgsector. Ab Hollanders van Zuyderland en Andrea Meuwissen van Nedlin vertellen hoe Nedlin bijdraagt aan het verwezenlijken van de ambities.

Ab Hollanders werkt als beleidsadviseur Facilitair Bedrijf bij Zuyderland. Zijn voornaamste taak? Het management adviseren over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij legt uit: "Zuyderland vindt het belangrijk om nu en in de toekomst duurzame waarde te creëren. Ons uitgangspunt is dat we veilig en maatschappelijk verantwoord willen werken, met zo min mogelijk (milieu)belasting voor de omgeving. Daarvoor hebben we allerlei processen en systemen opnieuw ingericht. Denk bijvoorbeeld aan afvalinzameling en -scheiding, transport, recycling en energie- en waterbesparing. Om het nog concreter te maken: we gebruiken onder andere meer ledverlichting en minder water, zorgen voor minder lozing van medicijnen in het water en verminderen voedselverspilling door op maat in te kopen."

Milieukeurmerk
Al met al heeft Zuyderland een heel pakket aan maatregelen doorgevoerd en staan er nog veel meer op het programma voor de komende jaren. Ab legt uit: "We gebruik de normen van het Milieu Platform Zorgsector (MPZ) als kapstok. Dat is een vereniging die ziekenhuizen en zorginstellingen bij elkaar brengt om van elkaar te leren en krachten te bundelen. De vereniging heeft, samen met SMK (Stichting Milieukeur) de Milieuthermometer Zorg opgezet. Door te voldoen aan een aantal normen, kom je in aanmerking voor een van de milieukeurmerken: brons, zilver of goud. In tegenstelling tot een managementinstrument als ISO 14001, biedt de Milieuthermometer een duidelijk overzicht van relevante processen waarbij een bepaalde norm behaald moet worden. Dat is heel fijn, want dat helpt ons onder andere bij het bepalen van onze doelstellingen, het goed oppakken van milieutaken, het intern en extern uitdragen van onze inspanningen en het verwerven van milieuvergunningen. En het werkt, want in 2018 hebben we het bronzen keurmerk behaald. We streven ernaar binnen enkele jaren ook te voldoen aan de normen voor het zilveren keurmerk."

Duurzame dienstverlening
Ook het linnengoed en de dienstkleding worden meegenomen in de normen van de Milieuthermometer. En dat is waar Nedlin van meerwaarde is voor Zuyderland. Andrea Meuwissen, commercieel manager Healthcare bij Nedlin: "Nedlin werkt al zo’n twintig jaar voor Orbis en sinds 2014 voor Atrium. Voorafgaand aan de fusie volgde een nieuwe aanbesteding voor linnengoed en kleding. Daarbij keek Zuyderland ook goed naar de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de leveranciers nemen. Al snel bleek dat wij daarin een stuk verder waren dan andere partijen. Wij zien een duurzame dienstverlening als de enige manier om toekomstbestendig te blijven. Dus werken we er hard aan om onze processen steeds duurzamer te maken. En aan het optimaliseren van onze machines. Zo zorgen we voor een uitstekend resultaat, terwijl we zo min mogelijk energie, water en wasmiddelen verbruiken. Maar we kijken niet alleen naar machines en processen. Ook voor de materialen – zoals linnengoed en dienstkleding – die we inkopen, gaan we voor de meest duurzame keuze."

Biologisch linnen
Nedlin zorgt er voor dat Zuyderland – wat betreft linnengoed – nu al vooruitloopt op Milieu Platform Zorgsector. Andrea: "Eind 2018 hebben we bij al onze Healthcare-klanten linnen geïntroduceerd dat GOTS wordt geproduceerd. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Dit is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. GOTS gaat uit van minstens 70% biokatoen en wordt geproduceerd in een maatschappelijk verantwoorde productieketen. Wij hebben voor ons badgoed zelfs de keuze gemaakt voor 100% biokatoen. We kopen nu alleen nog maar GOTS-gecertificeerde baddoeken en kleine handdoeken in. Het is voor onze klanten dus niet meer optioneel; zij krijgen standaard al ons nieuwe badgoed met GOTS-keurmerk. Daarbij doen we overigens geen concessies aan kwaliteit. Het fijne aan dit badgoed is dat het net zo dik, zacht en wit is als het oude badgoed."

Bron: Nedlin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven