'Bio-kapitalisten' onder druk

Verdi bekritiseert arbeidsomstandigheden in bio-winkels

Bio-levensmiddelen en daarmee ook bio-supermarkten worden steeds populairder onder de consumenten. De bio-ketens worden momenteel echter sterk bekritiseerd in Duitsland, meldt focus.de. Vakbond Verdi beschuldigt hen ervan dat zij hun medewerkers slecht betalen. "Dat zijn bio-kapitalisten, die niets met vakbonden en werknemersorganen te maken willen hebben", zegt Verdi-handelsdeskundige Orhan Akman.

Grote bio-ketens zoals Bio-Company, Denn’s of Alnatura verzetten zich er volgens Orhan tegen om toe te treden tot de CAO voor de retailsector. "Het is onbegrijpelijk dat uitgerekend in een tak van de retailsector die duurzaamheid, dierenwelzijn en lokaliteit hoog in het vaandel heeft staan, een beleid gehandhaafd wordt dat tegen werknemersrechten in gaat“, verklaarde Orhan Akman tegenover de krant 'Westdeutsche Allgemeine Zeitung'.

Discounters bijna allemaal CAO-gebonden
"Discounters zijn inmiddels bijna allemaal CAO-gebonden en betalen voor een deel toeslagen“, zei de handelsdeskundige. Daar zijn veel grote bio-ketens echter ver van verwijderd.
 
"We bekritiseren dat de werknemers langer dan 37,5 uur per week moeten werken en geen toeslagen krijgen. Bovendien hebben ze minder vakantie als waar zij volgens de CAO recht op zouden hebben“, verklaarde de Verdi-handelsdeskundige. Alnatura zou zich echter wat betreft de betaling van haar medewerkers oriënteren aan de CAO voor de retailsector, zei een woordvoerster van de bio-keten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.