Bio-meelwormen uit het Oostenrijkse Lavanttal

Wie houdt er niet van lokale levensmiddelen? Duurzaam, biologisch geteeld en vers. Trek gekregen? Probeer dan eens de hartige meelwormsnacks uit het Oostenrijkse Lavanttal. Deze voldoen aan alle eisen die de consumenten tegenwoordig aan levensmiddelen stellen en worden steeds populairder. 

Meelwormen als voeding
Op de wormenboerderij van Andreas Koitz en Lisa-Marie Schaden bij Bad St. Leonhard worden sinds vorig jaar meelwormen als levensmiddelen gekweekt en verwerkt. Andreas Koitz zocht nadat hij het bedrijf overnam naar een alternatief om met de biologische landbouw weer winst te behalen. Tijdens één van de eerste ontmoetingen met zijn levenspartner aten ze tijdens een evenement in het nabijgelegen slot Lichtengrabe eetbare insecten. Dit bracht niet alleen het jonge paar tot elkaar, maar ze vonden daarmee ook een gezamenlijke visie. Sindsdien houden ze zich intensief bezig met de meelwormenkweek en -verwerking. In 2018 begonnen ze langzaam met de verkoop van de gekweekte meelwormen en nu hebben ze reeds een omvangrijk productpalet. Dit loopt uiteen van geroosterde chips, noedels en schnaps met ingelegde meelwormen, tot aan diepgevroren meelwormen voor de gastronomie. Een goede basis voor diverse recepten is het meelwormenpoeder. "We noemen het poeder en niet meel, omdat het niet om graan gaat maar om een dierlijk product", legt Andreas uit. De wormenboerderij is één van twee Oostenrijkse bedrijven die meelwormen als levensmiddel kweken.

Kookboek staat op de planning
"Veel klanten en geïnteresseerden vroegen ons steeds weer naar de toepassingsmogelijkheden van onze producten gevraagd, hierdoor hebben we besloten een kookboek met onze meelwormproducten uit te geven", vertelt Lisa-Marie. Uiterlijk begin mei komt het kookboek met zelf geteste, authentieke Oostenrijkse recepten uit. Zo vindt men in het boek bijvoorbeeld een recept voor Wiener Schnitzel in paneermeel van meelwormenpoeder. In de zomer volgt meteen het tweede boek: een kinderboek over een meelworm om reeds de kleinsten op liefdevolle wijze dichter bij deze dieren te brengen.

Bron: www.meinbezirk.at


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven