CU Kampen brengt bezoek aan biologische boerderij familie Pelleboer

Zaterdag 16 maart stond in het teken van twee bedrijfsbezoeken door de ChristenUnie. Duurzaamheid was het thema. Het was een gezelschap van de lijsttrekker van het waterschap Drents Overijsselse Delta, Herman Odink, wethouder Van der Sluis en bestuur- en fractieleden van ChristenUnie Kampen.

Het eerste bedrijf dat bezocht werd was de biologische, zorg en weidevogel boerderij van de familie Pelleboer in Mastenbroek. De delegatie werd ontvangen door ondernemers Henk en Hilly Pelleboer op boerderij 'Polderzicht'. In samenwerking met omliggende gemeenten en Vogelbescherming Nederland is het bedrijf zich meer en meer gaan richten op het realiseren van de natuurlijke habitat van weidevogels in het omringende weideland. 

Foto: CU Kampen

Gouden Grutto
Door een betere waterhuishouding en maaischema komen er steeds meer weidevogels. Dat heeft geleid tot de uitreiking van de 'Gouden Grutto' aan het bedrijf in 2018: de prijs voor de beste natuurboer. Door de aanleg van plasdras-locaties, dat zijn moerassige weilanden, en de juiste kruiden in het weiland, komen er weer broedparen van de grutto, watersnip en kievit. 

Genieten
Naast de biologische kant van de onderneming, richt het bedrijf zich ook op de zorg. Als zorgboerderij biedt de familie Pelleboer dagbesteding aan mensen met een zorgvraag. Het uitgangspunt hierbij is zorgzaam te zijn met elkaar met aandacht voor elkaar. "Als je iemand in een rolstoel een mooie dagbesteding kunt bieden op ons bedrijf is dat zo mooi. Als ik zie dat hij geniet dan geniet ik daar ook van", zegt Hilly trots.

Foto: CU Kampen

Hommels
Als tweede bedrijf werd Tomatenkwekerij Van den Belt BV van de broers Klaas en Jacob van den Belt aangedaan. Dit bedrijf teelt tomaten op 5 locaties in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Het bedrijf is 28 hectare groot. In de kassen wordt op een duurzame en milieuvriendelijke wijze gewerkt aan de teelt van verschillende soorten tomaten. Wat opvalt is de biologische manier van het bestrijden van plantenziekten door hommels en andere insecten. 

Duurzaam
Al het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor voeding van de planten. Afvalwater wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt. Maar ook warmte wordt duurzaam opgewekt via warmtepompen. 

Bron: ChristenUnie Kampen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven