Biologische eieren voor winkels in de buurt

Welzijn, behoud van het milieu, biodiversiteit, kwaliteit en gezondheidsstatuut, stimulatie van landbouwgebieden, biologische productie: het zijn enkele vereisten van de Europese consumenten. Dit zijn volgens Carlos Terraz, Spaanse voorzitter van de ERPA, de vereniging die producentenorganisaties van pluimvee op het platteland en en kwekers van pluimvee op het platteland uit België, Spanje, Hongarije, Italië, Tsjechische Republiek en Roemenië bij elkaar brengt, de eigenschappen die pluimvee op het land kenmerken.

Voorrang aan kleine winkels
Door de bevoorrechte situatie in Brabant en de rand van Brussel is de eerste distributieketen die door Ignace De Paepe werd uitgekozen, die van de kruidenierszaak en plaatselijke (bio-) winkels. Zijn 5.800 biologische legkippen leggen elke dag 5.000 eieren, waarvan de helft verdeeld wordt door gespecialiseerde kruidenierszaken, groentetelers, bakkers, of via de coöperatie Agricovert of ‘La Ruche qui dit Oui’. De eieren worden ook te koop aangeboden in de winkel op de boerderij Pass’Avant, die beheerd wordt door Isabelle, de echtgenote van Ignace. Deze winkel is gevestigd op de boerderij van de ouders van Ignace in Vieux-Genappe.

De rest van de productie wordt opgekocht door een andere Waalse pluimveehouder, Benoît D’Halluin, die ze verkoopt via zijn eigen distributienetwerk. "Hij wil extra verse eieren presenteren, die op de dag zelf of de avond ervoor gelegd zijn. Daarom geef ik voorrang aan kleine winkels waaraan ik twee tot drie keer per week lever. Ik hoop zo de consumenten ertoe aan te kunnen zetten om terug te komen naar de winkels die rechtstreeks contact hebben met de producenten. Ik heb ook een grotere winstmarge."

Hij blijft toch heel tevreden over het contact dat hij heeft met d’Halluin: "Deze manier van werken zorgt voor flexibiliteit en we zijn geen concurrenten van elkaar. Door hem kan ik mijn klanten ook voortdurend bevoorraden terwijl de productie stil ligt en eieren verkopen tijdens het laagseizoen zoals in de zomer. Bovendien waren al mijn gesprekken met Benoit en ook met Avibel, het bedrijf dat de kippen levert, een grote steun voor mij toen ik mij hier vestigde", legt Ignace uit.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Landbouwleven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven