Volgens een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer is het controlesysteem voor biologische producten in de EU de afgelopen jaren verbeterd, maar blijven er uitdagingen bestaan. Een robuust controlesysteem dat de hele toeleveringsketen omvat — van de producenten tot de levensmiddelenfabrikanten, importeurs en distributeurs — is van essentieel belang om de consumenten de zekerheid te bieden dat de biologische producten die zij kopen daadwerkelijk biologisch zijn.
Als Nederlandse controle-autoriteit heeft Skal Biocontrole ook deelgenomen aan het traceerbaarheidsonderzoek.
Uitkomsten traceerbaarheidsonderzoek Skal
Skal heeft in opdracht van de Europese Rekenkamer van zeven biologische producten de herkomst onderzocht. Van 5 van de 7 producten heeft Skal de herkomst tot de landbouwer kunnen traceren binnen de gestelde termijn. Dit ging om biologische rietsuiker, -dadels, -fruitpuree en twee soorten biologische tomaten. Van het zesde product -biologische afbakbroodjes- bleek dat de herkomstvermelding op het etiket (EU-Landbouw) niet klopte. In de broodjes waren verschillende variaties tarwemeel gebruikt, die te herleiden waren tot vier verschillende batches tarwe uit o.a. Kazachstan en de Oekraïne. Drie van de vier batches zijn terug te traceren tot de biologisch gecertificeerde landbouwer. Maar van één batch werd onvoldoende informatie aangeleverd door een andere Europese toezichthouder, waardoor verdere tracering niet mogelijk bleek.
Het laatste product waarvan het niet gelukt is de volledige samenstelling te traceren zijn biologische rijstwafels. Alle ingrediënten (zoals rijst en sesam) bleken traceerbaar, maar van het samengestelde ingrediënt biologische melkchocolade is het niet gelukt om de bio-certificaten van alle buitenlandse leveranciers van de ingrediënten (cacaobonen, suiker, melk, vanille en lecithine) binnen de gestelde termijn te ontvangen.
Ervaringen traceerbaarheid Skal
Biologische ondernemers zijn verplicht hun biologische grondstoffen aan te kopen bij biologisch gecertificeerde toeleveranciers. Hier wordt streng op gelet tijdens elke controle, zowel in Nederland als daarbuiten. Elke schakel in de keten is zo verantwoordelijk voor de controle op de betrouwbaarheid van de schakel ervoor. Dit zorgt voor een betrouwbare biologische keten en daaruit volgt een betrouwbaar biologisch product.
Dat een product moeilijk traceerbaar is, wil dus niet zeggen dat het geen biologisch product is.
Toch is de ervaring van de Europese Rekenkamer herkenbaar voor Skal. Een samengesteld product kent vaak een complexe keten met soms wel vijf schakels tussen de verpakker en het gecertificeerde landbouwbedrijf. Bovendien kan de keten per batch van de grondstof verschillen en kan elke schakel in een ander land plaatsvinden.
Om de ketencontrole per batch te kunnen uitvoeren is de interne traceerbaarheid binnen een bedrijf erg belangrijk. De afgelopen jaren is deze interne tracering zowel op grondstof/productniveau als ook op financieel niveau verbeterd en kunnen biologische bedrijven dit tijdens de inspecties steeds beter inzichtelijk maken. Toch blijft het een aandachtspunt voor productiebedrijven om hier tijdens de ingangscontrole en procesregistraties extra aandacht aan te besteden. Voor importbedrijven en groothandelsbedrijven moet dit ook via facturen en leverdocumenten inzichtelijk gemaakt kunnen worden.
Over het controlesysteem op biologische producten
Biologische landbouw en voeding zijn wettelijk gedefinieerde begrippen en het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermde term. Elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen, exporteren of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. In Nederland houdt Skal Biocontrole toezicht op de naleving van de biologische wetgeving. Een belangrijk onderdeel van de inspecties vormt de interne traceerbaarheid en de ingangscontrole bij binnenkomst van biologische grondstoffen.
Lees het hele verslag van de Europese Rekenkamer hier.
Voor meer informatie: www.skal.nl