May en EU eens over brexit-deal, vanavond Lagerhuis aan zet

Premier May heeft maandag 11 maart een ultieme poging gedaan om een doorbraak te forceren rond de brexit. Ze vloog naar Straatsburg voor een laatste gesprek met commissievoorzitter Juncker. De deadline van 29 maart nadert en de wanhoop lijkt nu echt toe te slaan in Londen.

Vanavond stemt het Britse parlement over de brexitdeal die May heeft gesloten met de EU. In januari gebeurde dit ook, maar toen werd de deal massaal weggestemd. In de afgelopen weken heeft May geprobeerd de deal zo aan te passen dat bij een tweede poging het parlement wel voor zou stemmen. Het grootste struikelblok was de Noord-Ierse grens. In een laatste gesprek met commissievoorzitter Juncker kwam er een doorbraak en de EU en May kwamen met een aanvulling die het parlement wel moet overtuigen.

Of de aanpassingen van May en de EU genoeg zijn, moet vanavond blijken. Eerst wordt er gedebatteerd over de nieuwe deal en vanavond zal het Lagerhuis stemmen. Als de aangepaste deal geaccepteerd wordt, is het einde van het slopende proces in zicht. Wanneer de deal wordt weggestemd, resteren er nog 17 dagen voor een oplossing om een harde brexit af te wenden. Brusselse diplomaten hebben daar geen vertrouwen in en denken dat May bij een nieuwe nederlaag zal aftreden waarna de chaos uitbreekt, ook voor het bedrijfsleven. 

 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven