Geraamde oogst van zo'n 20.000 ton

Spaanse Vefruber investeert 58 miljoen euro in biologische teelt

Vefruber, gevestigd in Berja (Spanje), heeft een kwalitatieve en kwantitatieve sprong voorwaarts gemaakt. Het bedrijf, dat hoogwaardige groenten en fruit op de markt brengt, zet zijn producten af onder de merken Lucrecia (voor standaardproducten) en Peralta (voor premiumproducten). De door Juan Enciso Callejón gerunde onderneming heeft een teeltbedrijf van 366 hectare verworven in de gemeente Arroyo de la Luz (in de provincie Cácares), met als doel de verwezenlijking van een project dat biologische teelt en toerisme verenigt. Het bedrijf heeft hiervoor 58 miljoen euro geïnvesteerd.

Het project werd eerder dit jaar gepresenteerd in Arroyo de la Luz tijdens een bijeenkomst die werd bijgewoond door Guillermo Fernández Vara, de president van de regionale regering van Extremadura. Vara benadrukte de duurzame kenmerken van het project. Er wordt ingezet op duurzaam agrotoerisme en een groene en circulaire economie met energiewinning op basis van schone en hernieuwbare bronnen.

Vefruber is van plan tussen de 100 en 150 hectare te gaan irrigeren in het dorp. Hiervoor is het teeltbedrijf voorzien van twee kleine dammen.

Op het perceel, dat de naam 'Los lavaderos' draagt, zal naar verwachting een oogst van zo'n 20.000 ton aan biologische producten (onder andere paprika, broccoli, tomaat en meloen) bereikt worden.

Callejón wijst erop dat het initiatief zich in de eerste ontwikkelingsfase bevindt. In deze fase zal het project werkgelegenheid verschaffen aan zo'n 40 mensen, voor het telen van zes hectare onder plastic en 34 hectare in de volle grond deze zomer. Daarna zal de tweede fase aanbreken, die de oprichting van een biologische schapenboerderij omvat, evenals de bouw van een magazijn (voor de verwerking en voorbereiding van de groenten en het fruit), een hotel en een restaurant. Dit zal ongeveer 300 banen opleveren.

De directeur vertelt dat de teelt moet worden omgezet naar biologische teelt. Hiervoor moet, volgens de huidige regelgeving, voldaan worden aan de overgangsfase van twee jaar.

Momenteel teelt Vefruber op zo'n 250 hectare en zet het bedrijf jaarlijks ongeveer 20.000 ton groenten en fruit af. Dit project betekent dus een verdubbeling van de omzet en de teelt van de onderneming.

Voor meer informatie: www.vefruber.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven