Turkije teelt bio-producten voor de export

Turkije exporteert bio-producten naar 12 landen. De hoogste opbrengst kwam van bio-hazelnoten, vijgen, abrikozen, druiven, aardbeien, katoen en fruitsap. De VS is de belangrijkste importeur van Turkse bio-producten. Export naar de VS vormt 18,4% van 's lands bio-export. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland en andere Europese landen nemen de rest voor hun rekening. 

Het merendeel van de bio-producten in Turkije wordt geëxporteerd, daardoor bepaalt de buitenlandse vraag het assortiment. De Turkse bio-export was goed voor 32 miljoen euro in 2003 en dit steeg naar 68 miljoen euro in 2016. Van 2005 tot 2009 kwam de export van bio-producten gemiddeld op een totaal van 24 miljoen euro. In 2010 daalden de opbrengsten tot bijna de helft door de mondiale economische crisis. De gegevens hierboven werden verzameld bij exportbedrijven en geven daardoor niet alle exportgegevens van bio-producten weer.

Begin jaren '90 vormden de belangrijkste Turkse exportproducten (rozijnen, hazelnoten en katoen) een groot deel van de bio-export. Het assortiment is sindsdien uitgebreid. Nu bestaat de Turkse bio-export niet meer alleen uit hazelnoten, maar ook uit vijgen, gedroogd fruit, specerijen, vers AGF, verwerkt AGF, ontbijtgranen, industriële gewassen, oliezaden en andere rauwe en verwerkte producten.

De afgelopen paar jaar breidde de bio-landbouw zich meer over de wereld uit en de mondiale bio-voedingsmarkt wordt elke dag groter. Turkije is een typisch voorbeeld van een land dat z'n bio-landbouw ontwikkelt op basis van z'n exportmogelijkheden. De meeste van hun bio-producten worden geëxporteerd, maar de binnenlandse markt breidt zich ook uit. Hoewel het klimaat in Turkije bijzonder geschikt is voor bio-tuinbouw is het Turkse aandeel op de wereld bio-markt vrij klein. Daarom is het belangrijk dat Turkije z'n bio-landbouw verbetert en z'n bio-export verhoogt. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven