"De voordelen van kruiden zijn minder bekend"

Kruidenrijk grasland wint terrein

Kruidenrijk grasland is bij uitstek geschikt voor een biologische bedrijfsvoering. Voor gangbare bedrijven is het een ander verhaal. "Als je de opbrengsten vergelijkt met gangbaar Engels raaigras dat ook gangbaar is bemest, dan gaat de hogere drogestofopbrengst niet op. Vergelijk je het met Engels raaigras met een minimaal bemestingsniveau zoals in de biologische landbouw meer gebruikelijk is, dan levert een divers mengsel wel meer opbrengst op", zegt adviseur Pim Clotscher van Zaadhandel Neutkens.

"Met een geringe bemesting zijn toch hoge opbrengsten te halen. Een zwaardere bemesting is funest voor de biodiversiteit. Daarom is kruidenrijk grasland moeilijk in te passen op een gangbaar intensief bedrijf. Zo'n bedrijf moet veel meer mest kwijt zien te raken."

Scepsis
Maar ook in de biologische landbouw heerst nog scepsis tegenover kruiden in grasland. "Onbekend maakt onbemind. Een grasklavermengsel met rode en witte klavers is in de biologische landbouw de standaard, maar de voordelen van kruiden zijn minder bekend."

De droogte van afgelopen jaar heeft deze voordelen duidelijk gemaakt. Veel graspercelen liepen grote schade op, terwijl grasklavermengsels en 'diverse mengsels' veel langer stand hielden. "Diversiteit en droogtetolerante mengsels hebben door de droogte echt een boost gekregen", zegt de zaadspecialist.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Nieuwe Oogst


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven