"Bio heeft een essentiële rol"

BioForum Vlaanderen vraagt een ambitieus landbouwbeleid

In mei 2019 trekken ze in België met zijn allen naar de stembus. Daarna is het aan de politiek om een nieuwe regering in België te vormen. BioForum Vlaanderen schreef een memorandum, waarin ze oplijsten hoe zo'n ambitieus landbouwbeleid er het beste uitziet.

"Wie na mei 2019 ook Vlaams minister van Landbouw wordt: er staan hem of haar heel wat uitdagingen te wachten. Tijdens de voorbije legislatuur bleef het aantal boeren dalen. De overblijvende landbouwbedrijven staan vaak onder de druk van een schuldenlast. Bovendien laat de klimaatverandering zich stilaan voelen in de vorm van extremere weersverschijnselen. De landbouw, die zo sterk afhankelijk is van het weer, dreigt daarvan een van de eerste slachtoffers te worden", aldus BioForum Vlaanderen.

Maar dat zijn niet de enige uitdagingen waar de sector voor staat. Recent (december 2018) wees het Vlaamse Landbouwrapport (LARA) op een hele reeks uitdagingen voor de volgende legislatuur:

  • Het landbouwinkomen verduurzamen
  • Instroom van landbouwers verzekeren
  • Toegang tot grond garanderen
  • Een circulaire landbouw opzetten
  • De landbouw klimaatslim maken
  • Voorbereiden op de eiwittransitie
  • Herverbinden met de consument
  • Voedingspatronen gezonder en duurzamer maken
  • Klaar staan voor de datarevolutie

"BioForum Vlaanderen kan zich in grote lijnen scharen achter deze uitdagingen, maar wil graag enkele bijkomende accenten leggen. We vragen een ambitieus landbouwbeleid, waarbij de volledige landbouwsector op een sociaal verantwoorde manier kan evolueren in de richting van meer agro-ecologische en biologische landbouw en socio-economisch veerkrachtige landbouwbedrijven. Het landbouwbeleid is pas geslaagd als het de trend van stoppende landbouwbedrijven kan keren. Vlaanderen moet boeren stimuleren om boer te blijven."

"Bio heeft daarbij een essentiële rol. De biologische sector is niet zomaar een landbouwsector, maar wel eentje die een belangrijke hefboomfunctie vervult in de verduurzaming van de Vlaamse landbouw. Bio streeft voortdurend naar de meest milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Zo draagt onze sector positief bij tot een hoge biodiversiteit, een gediversifieerde landschap en zuivere lucht. Biologische landbouw sluit kringlopen en is, dankzij de optimalisering van de bodem, beter aangepast aan een wijzigend klimaat. De biologische voedselverwerking hanteert extra kwaliteitsvereisten bovenop de gangbare wettelijke normen. BioForum Vlaanderen is dan ook trots op deze bedrijven."

"De volgende regering dient de hefboomfunctie van de biologische sector te valoriseren door die actief te ondersteunen: niet louter met financiële middelen voor de sector zelf (het behoud van de biologische hectarepremie) maar ook door veel meer middelen vrij te maken voor onderzoek voor de verdere verbetering van biologische en agro-ecologische (landbouw)technieken. Bij het nemen van nieuwe beleidsmaatregelen moet systematisch een toets gebeuren op de impact op agro-ecologische en biologische bedrijven."

De rest van de aanbevelingen kan je lezen in de volledige tekst van het memorandum via deze link. 

Bron: BioForum Vlaanderen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven