Britse bio-voedingsproducenten slaan grote voorraden in buitenland op

Sommige Britse biologische voedselproducenten slaan grote hoeveelheden kaas en varkensvlees op in het buitenland, zodat ze de producten nog steeds kunnen verkopen als het VK de Europese Unie verlaat zonder dat er een deal is.

Door een no-deal Brexit lopen Britse producenten het risico dat ze buiten sommige exportmarkten worden gesloten, omdat hun voedingsmiddelen dan niet langer erkend worden als biologisch en het kan maanden duren voordat ze die status daarna terug kunnen krijgen. Hoewel het risico op een no-deal Brexit aan het einde van maart kleiner is geworden, bereiden sommige bedrijven zich toch voor op het ergste door goederen op te slaan in landen waar ze hun producten nog steeds zouden kunnen verwerken of verkopen.

Een voorbeeld hiervan is de Britse melkcoöperatie Omsco Partners. Dit bedrijf heeft een jaar cheddar, met een waarde van ongeveer € 4 miljoen, opgeslagen in New Jersey zodat ze hun kaas nog als biologisch kunnen verkopen in Amerika, wat de uitkomst van de Brexit deal ook zal zijn. Deze zet benadrukt de dreiging voor de handel in biologische voeding, die tegen een hogere prijs wordt verkocht. Als voedingsmiddelen hun biologische status verliezen buiten het VK, moeten producenten de producten in het buitenland als niet-biologisch gaan verkopen behalve als de producten al voor Brexit zijn aangekomen.

“Over alle producten die voor 29 maart verzonden worden, hoeven we ons geen zorgen te maken, omdat deze producten de juiste papieren  hebben die hun biologische status bevestigen," zegt Vicky McNicholas, directeur bij Helen Browning’s Organic. Dit bedrijf exporteert biologisch varkensvlees naar Duitsland voor de verwerking van het vlees, waarna de eindproducten weer naar het VK worden gebracht. "Alle biologische bedrijven die hun producten exporteren, zullen van de één op andere dag hun bevoegdheden verliezen." 

De varkensvleesproducent heeft 6 ton vlees in Duitsland opgeslagen waar het verwerkt zal worden, nu de EU het vlees nog erkent als biologisch. Hierdoor mag het eindproduct weer teruggestuurd worden naar het VK voor de verkoop. Het Britse ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken verwacht dat het biologische producten uit de EU zal blijken erkennen, zelfs na een no-deal exit.

Verloren markten?

De VS en landen in Europa zijn de grootste kopers van biologische voeding.

Bron : Research Institute of Organic Agriculture
(FiBL) en IFOAM Organics International, cijfers uit 2017. Opmerking: Data betreft de top 5 landen, plus het VK.

Zonder een deal zou het tot wel negen maanden kunnen duren om opnieuw een biologische status aan te vragen. De Soil Association zegt dat sommige Britse producenten nu al praten over minder gaan produceren, het schrappen van banen of failliet gaan als ze niet snel een oplossing kunnen vinden. De groep heeft een brief geschreven naar de Britse secretaris van Milieu, Michael Gove, waarin ze impact van de onzekerheden rond Brexit op biologische producenten beschrijven.

Er zijn ook zorgen dat een no-deal Brexit voor vertragingen bij de grens zal zorgen, waardoor de handel vertraging op zal lopen. Het biologische theebedrijf Clipper Teas heeft 250 miljoen theezakjes opgeslagen in het VK en de rest van Europa om zichzelf te beschermen tegen de mogelijke vertragingen bij havens. Ze zeggen dat ze samenwerken met hun partners om gecertificeerde producten te kunnen blijven leveren.

Bron: Bloomberg (Aine Quinn)


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven