'Onbehandeld' is niet meteen 'bio'

"Sinds afgelopen jaar run ik naast mijn groothandelsbedrijf nog een verkoopstand op straat voor aardbeien. Daar kwam er een keer een citrusteler naar me toe die me vroeg of ik niet ook citrus aan zou willen bieden. Zo is alles begonnen", vertelt Jan Gütinger van Obst-Gütinger UG, die in november afgelopen jaar voor het eerst onbehandeld citrus in het assortiment opgenomen heeft.

De handelaar had geen ervaring met het fruit en besloot desondanks om het te proberen. De kwaliteit van het fruit van zijn partner voldeed uiteindelijk echter niet altijd en inmiddels koopt hij zijn citrus op de Großmarkt in Stuttgart. "Mijn bladsinaasappelen komen uit Sicilië, uit de regio Ribera. Het fruit wordt goed door mijn klanten ontvangen en de vraag is groot." Naast de bladsinaasappelen heeft hij bovendien onbehandelde Siciliaanse citroenen, evenals gewaxte Moro-bloedsinaasappelen en perssinaasappelen in het assortiment."

"Het is belangrijk te benadrukken dat onbehandeld citrus niet hetzelfde is als biologisch citrus aangezien alleen de schil niet behandeld is – de teelttechniek blijft echter hetzelfde." Jan Gütinger biedt weliswaar ook enkele van zijn producten in bio-kwaliteit aan, maar raadt echter ook aan om na te vragen wat de daadwerkelijke verschillen zijn: "Ik vind dat bio dan ook echt bio moet zijn en dat er niet een of ander alternatief gewasbeschermingsmiddel gebruikt moet worden dat uiteindelijk ook slecht is voor het milieu."

Qua prijs is het onbehandelde citrus duurder dan conventioneel citrus, zowel bij de inkoop als bij de verkoop. Momenteel worden de bladsinaasappelen voor 2,40 euro verhandeld, de prijs van de onbehandelde bladclementines uit Spanje ligt op 3,00 euro en de prijs van de Siciliaanse citrus ligt op 2,30 euro.

Momenteel verkoopt Jan zijn fruit naast via de normale groothandel, overwegend per abonnementskisten aan privéhuishoudens, maar ook als kantoorfruit aan geïnteresseerde bedrijven. Daarvoor plant hij in de nabije toekomst ook de invoering van zijn eigen online-shop.

Obst-Gütinger is een echt familiebedrijf, dat in 1896 opgericht werd en inmiddels in de vijfde generatie door Jan Gütinger gerund wordt. Vanuit Rietheil-Weilheim wordt lokaal en Duits fruit, maar worden ook exoten, groenten en noten uit conventionele en biologische teelt aangeboden. De handelaar is eigenlijk gespecialiseerd in Bosnische pruimen, waarvan het seizoen echter slechts anderhalve maand per jaar duurt. Deze pruimen importeert hij zelf en distribueert hij vervolgens aan verschillende afnemers in Duitsland.

Voor verdere informatie:
Jan Gütinger
Obst-Gütinger UG (haftungsbeschränkt) i.Gr.
Eschenweg 16
78604 Rietheim-Weilheim
Tel: +49 (0)7424 / 93 13 480
Mobiel: +49 (0)172 / 138 00 78
E-mail: info@fruchtgrosshandel.net 
Web: www.fruchtgrosshandel.net 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.