Biologisch boomt in Brussel

De hoofdstad van België heeft weinig ruimte voor landbouw, maar de Brusselaar weet graag wat hij eet. Steeds meer Brusselse winkels focussen op lokale bioproducten en een verpakkingsvrij bio-aanbod. Ze hechten belang aan rechtstreekse relaties met hun producenten en hun klanten. Van Brusselse makelij vind je innovatieve producten als glutenvrije biokoekjes, vegan bio-ijs, allergenenvrije biologische maaltijden ...

Foto: Sophie Nuytten, Sequoia

Weinig Brusselse bioboeren
Voor landbouw – bio én gangbaar - is er sowieso weinig ruimte in de hoofdstad. Vormen van stadslandbouw, zoals daktuinen, brengen de Brusselaar wel in verbinding met zijn voeding. Brusselaars die hun groenten zelf bij de boer willen afhalen kunnen terecht bij CSA De Pletterick in Linkebeek en De Pianofabriek. Voor de echte stadsmussen bestaan er zo'n 100-tal afhaalpunten in de stad. De wekelijkse markten bloeien als nooit tevoren: op zeker 15 plekken kan je terecht bij één of enkele biologische marktkramers. 

Ook origineel en de moeite waard om te ontdekken, is de minder grondgebonden kweek van oesterzwammen en het forceren van witloof door bijvoorbeeld Permafungi. Zij werken met gerecupereerd koffiegruis en sluiten de kringlopen als uitgangspunt. 

Maar liefst 70 biowinkels
Net zoals in de rest van België leeft ook in Bruxelles de vraag naar bio. Brusselaars hebben keuze uit maar liefst 70 biowinkels: Bio-Shanti, Bioshop Den Teepot en Terrabio (Les Tanneurs) zijn  al meer dan 30 of zelfs 40 jaar actief. Ook Sequoia is een echte Brusselse bioketen. 

Daarnaast hebben een aantal Waalse en Vlaamse bedrijven, waaronder Origin’O, Bioshop of Bio-Planet, winkels in de hoofdstad. Origin’O is aanwezig in enkele treinstations zodat reizigers vlot hun boodschappen kunnen doen. De Franse biologische winkelketen Bio C’Bon heeft zijn overwegend Frans bio-assortiment aangevuld met meer lokale bioproducten. 

Foto: The Barn

Klant als kassier
Winkelconcepten met hun heel eigen focus schieten als paddenstoelen uit de grond: FÄRM, opgericht in 2013, heeft ondertussen 6 winkels. Zij willen met hun coöperatie hun klanten dichter bij de producenten brengen. Bij BEES coop in Schaarbeek gaan ze nog een stapje verder: daar werken de klanten mee in de winkel om het assortiment samen te stellen, als kassier of rekkenvuller. 

In 2016 startte BELGOMARKT die kiest voor Belgische, seizoensgebonden producten in Elsene. In 2017 openden zowel The Barn BioMarket in Etterbeek als The Food Hub in Molenbeek. 

Verpakkingsvrij
Zowat alle Brusselse biowinkels hebben een verpakkingsvrij aanbod, maar een aantal winkels zetten hier extra op in: CHYL combineert bulkverkoop met restaurant en café en opende dit voorjaar een tweede vestiging. Roots Store stelt zich voor als enige circulaire biowinkel in Brussel, omdat ze rechtstreeks bij de boer afnemen. Verder zijn er ook Refill Store, Bio Vrac en Le Stock Bio

Foto: SoBakeIt

Van Brusselse makelij
Maar liefst 140 biologische verwerkers op Brussel grondgebied combineren de keuze voor bio met de keuze voor vegan, raw food of allergenenvrij. We lichten er een paar kleinschalige bedrijven uit: De bekendste glutenvrije koekjes van Brussel zijn die van Generous. Ook de papjes van Turtle zijn vegan en glutenvrij, net zoals alles uit bakkerij So Bake it. Bouche B is een vegetarische slager, Lily & Hanna maakt raw vegan ijs. Het aanbod vegan kaas van Pa’lais vond een deel van haar oorsprong in de keuken van Bons Plaisirs. Die laatste bereidt allergenenvrije maaltijden en desserten. 

Bron: Bio Mijn Natuur 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven