Glyfosaat aangetroffen in (biologische) bier en wijn

Een nieuw rapport zegt dat niet-gevaarlijke niveaus van glyfosaat zijn gevonden in vijf soorten wijn en 14 populaire biersoorten.

De lijst is samengesteld door de lobbygroep U.S. PIRG en bevat verschillende bekende merken, waaronder Budweiser, Miller Lite, Coors Light, Guinness, Sutter Home, Beringer, New Belgium, en Samuel Adams.

U.S. PIRG zegt dat alle niveau's die ze waargenomen hebben in de bieren en wijnen veel lager liggen dan de risicotolerantie van de EPA, maar ze geven aan dat consument wel bewust moeten zijn van wat ze in hun lichaam stoppen. 

“Hoe erg brouwers en wijnboeren het ook proberen, het blijkt dat erg lastig is om te vermijden dat consumenten tijdens iedere 'happy hour' en barbecue glyfosaat binnenkrijgen," zegt Kara Cook-Schultz, auteur van de studie.

De resultaten waren ook niet beperkt tot conventionele merken. Vier van de vijf biologische merken die werden getest bleken ook glyfosaat te bevatten. De hoeveelheid van de onkruidverdelger het bier en de wijn bevatte was zeer wisselend per merk.

Wijnen
Sutter Home Merlot – 51,4 delen per miljard

Beringer Estates Moscato – 42,6 delen per miljard

Barefoot Cabernet Sauvignon – 36,3 delen per miljard 

Inkarri Estates Malbec: Certified Organic – 5,3 delen per miljard

Frey Organic Natural Wine Blend – 4,8 delen per miljard

Bieren
Tsingtao – 49,7 delen per miljard

Coors Light- 31,1 delen per miljard

Miller Lite – 29,8 delen per miljard

Budweiser – 27,0 delen per miljard

Corona Extra – 25,1 delen per miljard

Heineken – 20,9 delen per miljard

Guinness Draught – 20,3 delen per miljard

 
Stella Artois – 18,7 delen per miljard

Ace Perry Hard Cider – 14,5 delen per miljard

Sierra Nevada Pale Ale – 11,8 delen per miljard

New Belgium Fat Tire – 11,2 delen per miljard

Samuel Adams New England IPA – 11,0 delen per miljard

Stella Artois Cidre – 9,1 delen per miljard

Samuel Smith’s Organic Lager – 5,7 delen per miljard

Peak Beer Organic IPA – 0 delen per miljard

Veel bedrijven die in de studie worden genoemd trekken de resultaten van de studie in twijfel en handelsgroepen in zowel de bier- als wijnindustrie zeggen dat, zelf als de cijfers kloppen, de aangetroffen niveaus nog veel lager zijn dan wat als gevaarlijk wordt beschouwd.

“Een volwassene zou meer dan 140 glazen wijn per dag met het hoogste niveau glyfosaat moeten drinken om het niveau te bereiken dat de Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA) in Californië heeft aangemerkt als 'Geen duidelijk risico'," zo zei een woordvoerder van het Wine Institute tegen USA TODAY.

De onkruidverdelger is het laatste jaar ook aangetroffen in verschillende andere voedselproducten in de VS en Canada, waaronder Cheerios and Quaker Oats.

Bron: Fortune (Chris Morris)


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven