Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het ‘Zéro résidu de pesticide’-certificaat viert eerste verjaardag

Het is een jaar geleden dat het 'Nouveaux Champs'-collectief – op initiatief van Gilles Bertrandias – het 'Zéro résidu de pesticide'-certificaat ('Vrij van gewasbeschermingsresiduen'-certificaat) lanceerde. Gilles kondigde op deze manier zijn 'ambitie om de positieve aspecten van biologische landbouw te combineren met die van de conventionele landbouw' aan. In februari 2018 zijn groenten- en fruittelers in het zuidwesten van Frankrijk, om precies te zijn die uit de departementen Lot-et-Garonne en Tarn-et-Garonne begonnen met  het op zo'n manier telen dat er geen gewasbeschermingsmiddelenresiduen overblijven.

Dit jaar is het collectief vastbesloten om tijdens de Landbouwbeurs van zich te laten horen. Deze ‘derde weg’ moet consumenten kunnen overhalen aangezien de prijzen tussen die van op de klassieke en biologische manier geteelde groenten en fruit.

Binnen een jaar na de lancering werkten al 3.000 groenten- en fruittelers in Frankrijk volgens de voorwaarden van het certificaat. Gilles Bertrandias geeft aan dat "zo’n 10% van alle groenten en fruit die op dit moment afgezet wordt het 'Vrij van gewasbeschermingsmiddelen'-certificaat hebben."

Over de volledig residuvrije aanpak
De telers die dit certificaat hanteren, proberen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vermijden door speciale netten, verschillende agronomische technieken en vruchtwisselingen toe te passen. Ze geven daarom ook de voorkeur aan het telen van soorten appelen die onder andere beter bestand zijn tegen ziekten dan andere. Als ze de middelen toevallig toch een keer moeten gebruiken, doen ze dat zo min mogelijk en kiezen ze alleen voor die gewasbeschermingsmiddelen die ‘verdwijnen’ op het moment dat het fruit rijp is. Daarnaast laten telers laboratoriumanalyses uitvoeren om te garanderen dat er aan het eind van het proces geen sporen achterblijven. Als uit deze analyses blijkt dat er toch sporen van residuen van gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn, wordt het product afgekeurd."

Bron: francebleu.fr

Publicatiedatum: