Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-koekjes scoren beter in test na aanpassing receptuur

In april 2018 werd een nieuwe Europees wetgeving van kracht waarbij referentiewaarden werden vastgelegd omtrent het acrylamidegehalte per voedingscategorie (aardappelchips, frieten, koekjes en wafels …). Test Aankoop wilde weten of deze nieuwe maatregelen worden gerespecteerd. In samenwerking met negen andere landen hebben zij het acrylamidegehalte van meer dan 500 voedingsproducten onder de loep genomen. 80 daarvan worden verkocht op de Belgische markt.

Acrylamide, een gevaarlijke stof
Acrylamide ontstaat als gevolg van een chemische reactie bij bepaalde voedingsmiddelen rijk aan zetmeel en asparagine (een aminozuur) wanneer deze worden verhit op een hoge temperatuur (> 120 °C geroosterd, in de oven, gebakken of gefrituurd) en dit met weinig water.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt deze stof als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. De meeste wetenschappers menen dat het op dit moment onmogelijk is om een veilige maximum dosis te bepalen, onder dewelke er dus geen verhoogd risico op kanker zou bestaan. Meteen ook de reden waarom moet worden geprobeerd om het acrylamidegehalte zo laag mogelijk te houden.

Geruststellende resultaten, maar toch …
De resultaten van onze analyses zijn geruststellend aangezien er in België slechts vier van de 80 producten de vastgelegde referentiewaarde overschreden. 

Maar het kan beter. Dat toont het voorbeeld van de biologische koekjes "SmicSmac" van Eco Biscuit aan. Nadat de fabrikant op de hoogte was gebracht van de resultaten van deze test, besliste deze om zijn recept aan te passen. Het nieuwe recept bevat maar liefst 8 keer minder acrylamide dan het vorige. 

Dit toont twee dingen aan: dat het perfect mogelijk is om het productieproces bij te stellen om het acrylamidegehalte in producten te verminderen en dat de huidige referentiewaarden te laks zijn. De Europese Commissie moet volgens ons dan ook overwegen om de ambities bij te stellen om het gehalte van acrylamide in het eindproduct te verlagen tot een zo laag mogelijk niveau.

Nood aan dwingendere maatregelen
Tot op vandaag is er geen directe sanctie voorzien wanneer een fabrikant deze Europese normen niet naleeft. Deze maatregelen moeten dus dwingender worden gemaakt om producenten sterker te motiveren om de acrylamidegehaltes nog verder te verlagen. Bovendien zouden dan, door die wettelijke limieten vast te leggen, niet-conforme producten (boven de grenswaarden) uit de handel worden gehaald, wat nu niet het geval is.

Verder zouden er ook referentiewaarden moeten worden ingevoerd voor bepaalde categorieën van producten zoals groentenchips, die door consumenten worden beschouwd als een gezond alternatief voor aardappelchips terwijl net blijkt dat de gemiddelde hoeveelheid acrylamide net hoger ligt dan de chips gemaakt met aardappelen.

Allerkleinsten beter beschermen
De allerkleinsten zouden ook beter moeten worden beschermd. Door hun lage lichaamsgewicht zijn kleine kinderen – en vooral baby’s – het sterkst blootgesteld aan deze stof. Dat is ook meteen de reden waarom de limiet voor voedingsproducten bestemd voor kinderen jonger dan drie jaar strenger is: koekjes voor jonge kinderen mogen twee keer minder acrylamide bevatten dan normale koekjes en wafels.

En toch zijn het net die vele koekjes die niet onder de categorie vallen voor kinderen jonger dan drie, maar wel vol staan met aantrekkelijke tekeningen en figuurtjes, die de kleintjes krijgen toegestopt zonder dat ouders zich bewust zijn van het acrylamidegehalte. De limietwaarde voor koekjes en wafels zou dus eveneens moeten worden verlaagd zodat deze in de buurt komt van die voor koekjes voor de allerkleinsten.

Bron: Test Aankoop

 

Publicatiedatum: