Wat is de meerwaarde van rijbemesting in de biologische teelt?

Bij biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf ‘Nieuw Bonaventura’ in ’s-Gravendeel zijn ze gespecialiseerd in de teelt van biologische witlof en uien. In de uien en witlof wordt inmiddels al twee jaar gebruikt gemaakt van DCM Minigran meststoffen middels rijbemesting gedoseerd. Bemesting van de uien gebeurt gecombineerd met schoffelen in één werkgang. Dit bespaart arbeid, tijd, geld en is beter voor de bodem en gewas.

Op bovenstaande foto is de bemestingscombinatie te zien die de meststoffen in de rij doseert bij de uien. Om de financiële meerwaarde te bepalen, heeft de teler in voorjaar 2018 een demo aangelegd door één gang niet te bemesten en de overige gangen wel. Dit kan met rijbemesting heel simpel door enkel de strooier dicht te zetten. Er is geen overlap zoals met breedwerpig strooien. Het gehele perceel heeft een voorvrucht van (biologische) gras-klaver en heeft in het najaar nog 25 ton (bio) geitenmest gehad. Er is in totaal 6x beregend en ook 6x bemest middels rijbemesting met schoffelen. De eerste gift DCM Eco-Mix 3 heeft plaatsgevonden 4 weken na zaaien. De gift wordt afgestemd op bodemanalyse, ras en behoefte van het gewas op dat moment.

In de demo is er proef gerooid op 27 augustus, vlak voor de uien gerooid zouden worden. Er zijn veldjes van 3x 1 meter bed per object gerooid. Dus 3x 1,50 meter. Er is zowel voor, midden als achter op het perceel gerooid om perceelinvloeden te monitoren. Ook is telkens onbehandeld gerooid op dezelfde hoogte, naast elkaar van het perceel om randeffect uit te kunnen sluiten.

Uitslag proefrooien gemiddelde per hectare mét en zonder bijbemesting:

Voor meer informatie: www.dcm-info.nl  

Bron: DCM Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.