Dit zijn de beste Duitse biowinkels van 2019

De beste biowinkels van Duitsland zijn weer bekend. Eenmaal per jaar krijgen de lezers van het magazine Schrot&Korn de kans om te stemmen op hun favoriete biologische winkel. Dit keer waren er bijna 48.000 reacties.

De winkels werden dit keer weer in vier categorieën onderverdeeld:  boerderijwinkels, biowinkels tot 99 vierkante meter, natuurvoedingswinkels van 100 tot 399 vierkante meter en – nog grotere – biosupermarkten. Iedere winkel moest minimaal twintig beoordelingen krijgen om überhaupt in de lijst van 'beste biowinkels 2019' te komen. Dat hebben bijna 750 van de bijna 2500 winkels in Duitsland gered. Alle winkels kregen van hun klanten cijfers in de zes categorieën 'verse groenten en vers fruit', 'verse zuivelproducten, brood, vlees', 'veelzijdigheid van het assortiment', 'deskundig advies', 'prijs-kwaliteitsverhouding' en 'totale indruk'. Daarbij werden er veel goede cijfers vergeven. Bijzonder goed waren de resultaten bij verse zuivelproducten, brood en vlees: het gemiddelde van alle winkels kwam uit op 1,3 (waarbij 1 de best mogelijke score is). Voor advies scoorden de biowinkels een 1,4, voor versheid bij groenten en fruit een 1,5.

Alleen de winkels met de beste beoordelingen kregen een onderscheiding: 177 winkels kregen op de BIOFACH tijdens een feestelijk gala hun oorkondes in goud, zilver of brons. De landelijke winnaars in de vier categorieën boerderijwinkels, biowinkels, natuurvoedingswinkels en biosupermarkten met het allerbeste cijfer bij de totale indruk worden hieronder gepresenteerd. 

Winnaar boerderijwinkels
In Grönwohldshorst aan de Oostzee hebben de 'Hofgemeinschaft Klostersee' en haar medewerkers sinds vele jaren een 'totaal kunstwerk' opgebouwd met biologisch-dynamische landbouw, een bakkerij, kaasfabriek, vakantiewoningen, een woonproject voor ouderen en een 150 vierkante meter grote boerderijwinkel. Deze winkel is de beste van dit jaar, dat hebben de klanten besloten. Hier is alles te krijgen wat het bio-hart begeerd. Het populairst zijn echter de producten uit eigen productie: brood, gebak, melk, kaas, yoghurt, kwark, vlees en worst. In de herfst- en winterperiode komen vooral mensen uit de regio inkopen doen; in de maanden van de paasvakantie tot aan de herfstvakantie komen er daarnaast ook nog veel Oostzee-toeristen, die dan ook van koffie en gebak op het terras naast de bistro genieten. 

Winnaar biowinkels
Judith Schiesser uit Höhr-Grenzhausen, nabij Koblenz, werkte lange tijd als boekhandelaar maar gooide het roer om. Ze nam een leerwerkbaan aan in de 'Kornecke', de bio-winkel in haar thuisstad, en nam uiteindelijk deze winkel over. De heropening onder haar hoede vond op 8 augustus 2018 plaats. 'Het persoonlijke contact met de mensen' is voor haar het belangrijkste. Ze biedt een compleet assortiment aan zonder diepvriesproducten. De klanten loven de 'grote keuze aan groenten en fruit en de kinderhoek'. Op de kaasafdeling en bij het fruit kan iedereen alles proeven. Er staat ook altijd een prosecco voor de klant koud, maar ook gewoon thee en koffie.

Winnaar natuurvoedingswinkels
Circa 80 procent van hun klanten kent Petra Neuber en Helmut Fiebig bij naam. In hun 'Biostadl' in Halblech-Berghof, slechts tien kilometer van het wereldberoemde slot Neuschwanstein vandaan, krijgt iedere klant een gratis drankje; afhankelijk van de tijd van het jaar punch, glühwein of een smoothie. De 120 vierkante meter grote winkel was vroeger de stal van het tweehonderd jaar oude boerenhuis. In de winter kan men zich met koffie of thee opwarmen in de gezellige zithoek met een kachel en schapenvachten, in de zomer kan men lekker buiten zitten in de oude boerentuin. Dan doen ook veel toeristen inkopen bij 'Biostadl'. In de winkel zijn alle belangrijke bio-producten verkrijgbaar, daarnaast dagelijks vers gebakken taarten en cakes van banketbakker Helmut Fiebig.

Winnaar supermarkten
4500 producten op 450 vierkante meter, maar ondanks de grootte een winkel waar klanten de 'familiaire sfeer' loven. Dat ligt in eerste instantie aan de acht medewerkers: zij zijn vriendelijk, toegewijd aan de klanten, behulpzaam. De mensen die inkopen doen in de 'ebl-Supermarkt' in Nürnberg-Laufamholz zijn ronduit tevreden. Geen enkele andere bio-supermarkt werd zo goed beoordeeld op de totale indruk! Regelmatig vinden hier proeverijen plaats: 'Een wijnproeverij kan men iedere dag houden', zegt Kristina Stolp, de 26-jarige filiaalleidster: 'En een product uit de aanbieding kan ook altijd geproefd worden. Aan de bedieningstoonbanken is proeven sowieso gebruikelijk!'. Dit ebl-filiaal bestaat inmiddels vijf jaar.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de verkiezing. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven