Maasdriel moet omgevingsvergunning verlenen aan biologische geitenhouderij

De gemeente Maasdriel moet een omgevingsvergunning verstrekken voor de vestiging van een biologisch opfokbedrijf voor melkgeiten in Hurwenen en Rossum. Dat heeft de Raad van State op 20 februari bepaald. Het rechtscollege liet daarmee een uitspraak van de rechtbank Gelderland van april 2018 in stand. Het betekent dat het bedrijf kan doorgroeien naar ongeveer 13.000 geiten. Omdat de vergunningaanvraag al werd gedaan voordat er in Gelderland een verbod op uitbreidingen van geitenhouderijen van kracht werd, kan het bedrijf de uitbreidingsplannen ook realiseren. 

Het bedrijf had in november 2012 een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een geitenstal voor een biologische geitenhouderij. Volgens de maatschap past de aanvraag binnen het bestemmingsplan en is daarom de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing. Omdat het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel niet binnen de termijn een besluit op de aanvraag heeft genomen, is er van rechtswege een omgevingsvergunning ontstaan. 

In oktober 2017 liet het college van Maasdriel weten geen omgevingsvergunning te verlenen omdat het bouwplan in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. De gevraagde omgevingsvergunning zou slechts verleend kunnen worden met toepassing van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Op grond van deze wet is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op de aanvraag van toepassing. Dit betekent dat niet automatisch een omgevingsvergunning, wanneer er niet tijdig een besluit over genomen wordt. De maatschap was het daar niet mee eens en ging bij de rechter in beroep. 

Net als de rechtbank meent de Raad van State dat er in ruimtelijke zin sprake is van één bedrijf. Daarom was de aanvraag niet in strijd met het bestemmingsplan en daarom is de reguliere voorbereidingsprocedure van de Wabo niet van toepassing. Het betekent dat het college van Maasdriel de van rechtswege gegeven omgevingsvergunning alsnog bekend moet maken.

Bron: Raad van State


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven