Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bioweb betrekt klanten bij verminderen plasticgebruik

"Papieren zakjes komen opgevouwen in het krat terug"

Tholen - Het verminderen van plasticgebruik is door de hele bio-sector heen een actueel onderwerp. Zo ook bij webshop Bioweb (bezorgregio is de provincie Friesland). "Wij proberen al een hele tijd op verschillende manieren het plasticgebruik te verlagen. De laatste tijd zijn we er nog kritischer naar aan het kijken en proberen we onze klanten er meer bij te betrekken. We merken aan de reacties dat het verminderen van plasticgebruik ook erg leeft onder onze klanten. We proberen de producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal zo goed mogelijk naar onze klanten te krijgen. De papieren zakjes waar we groenten en fruit in verpakken, komen bijvoorbeeld meestal retour. Klanten vouwen deze zakjes weer op en stoppen deze terug in het statiegeldkrat, daardoor kunnen wij ze hergebruiken", vertelt Marieke Engwerda.

Mariekes ouders, Carla en Gerben, zijn de webshop in 2004 gestart. Het is een samenwerkingsverband tussen Maatschap Engwerda van biologisch melkveebedrijf Louwsmar, Catharinus Veninga van biologisch melkveebedrijf de Koarte Warren en Jan-Pieter en Tineke van der Plaats van biologisch akker- en tuinbouwbedrijf It Griene Strân. "Ze wilden afzet van hun eigen producten verzekeren en direct bezorgen aan consumenten in Friesland. Daardoor zijn de groenten en het fruit veel verser."

Bioweb verkoopt het liefst grote verpakkingen. "Naarmate de inhoud groter wordt, heb je in verhouding namelijk minder verpakkingsmateriaal nodig." Dit is zeker niet de enige maatregel die Bioweb neemt. Zo kunnen klanten plastic doppen van melk en andere pakken aan de ondernemers teruggeven. Via de basisscholen in Workum komen die terecht bij KNGF Geleidehonden. Zij ontvangen per kilo doppen een vergoeding.

De versproducten worden door Bioweb zoveel mogelijk op maat ingekocht en van het land gehaald om verspilling te voorkomen en zo min mogelijk verpakt. Lokale telers krijgen voorrang boven de groothandel. Donderdagochtend heel vroeg beginnen de Biowebbers met inpakken. Producten die snel verwelken, komen in een zakje dat gemaakt is van maïs. Deze maïs is niet genetisch gemodificeerd. Ook met de papieren zakjes gaan de Biowebbers zo spaarzaam mogelijk om. Vaak zijn de papieren zakken na gebruik nog heel netjes en worden deze door klanten platgevouwen in het krat geretourneerd voor een tweede gebruiksronde.

Verder houden ze in de loods van Bioweb het doorzichtige plastic apart in speciale zakken. In één van de laatste nieuwsbrieven staat daarover het volgende: 'De NNRD haalt deze balen bij ons op, tegelijk met het oud papier. Helaas is het nog niet zo dat we geld ontvangen omdat we grondstoffen leveren. Voor de afvoer van ons oud papier en plastic moeten we nog steeds betalen.'

Voor meer informatie:

Marieke Engwerda & Tineke van der Plaats
Bioweb
06 13601928
marieke@bioweb.nl 
www.bioweb.nl