Will Teeuwen, Teboza:

"Groot animo bij Nederlandse retail om vroeg met asperges te starten"

Tholen - Het lenteweer zorgt voor vrolijke gezichten in de Nederlandse aspergesector. "Er is veel animo in de markt, met name vanuit de retail om eerder van start te gaan. Uiterlijk week 12 gaan we met elke retailklant in ons portfolio opstarten. In België liggen de asperges hier en daar al in de supermarkt. Het aanbod in het vroege segment is de laatste jaren wel toegenomen, maar omdat de vraag ook toeneemt, verwacht ik geen onbalans in het aanbod", vertelt Will Teeuwen van Teboza.


Will en Trudie Teeuwen van Teboza

"De kasasperges en de verwarmde teelt laten zich redelijk plannen, dus die volumes zijn naar verwachting. Wel zullen, gezien het mooie weer, de teelt uit de blaastunnels, verwarmde buitenteelt en wellicht ook de mini-tunnels de komende weken eerder opstarten. Dat geldt met name voor de Nederlandse teelt. Waar we hier al een week in lentesferen zitten, is het in Noordoost-Europese landen zoals Duitsland nog aanzienlijk kouder", vertelt de teler.

"Al met al zien we het voorjaar met vertrouwen tegemoet. We verwachten mooie volumes, die geleidelijk gespreid - en niet zoals vorig jaar in één keer - op de markt komen. En daar kan iedereen van profiteren", vervolgt Will. "Door de extreem warme zomer van 2018, waarin er met name in mei en juni behoorlijke kilo's per hectare zijn geoogst, in combinatie met de extreme droogte in de groeimaanden juli en augustus, verwachten we dit jaar een wat lagere productie per hectare, zowel in Nederland als Duitsland."

"Ik schat dat de opbrengsten zo'n 10 tot 15% lager zullen uitvallen, maar exacte prognoses vallen niet te maken, simpelweg omdat de sector nog nooit zo'n extreem droog en warm jaar als 2018 heeft meegemaakt. Mogelijk zullen de asperges over het algemeen wat dunner uitvallen", vertelt Will. Het afgelopen jaar heeft er volgens hem wel ingehakt in de sector. "De komende drie jaar valt er geen uitbreiding van het areaal te verwachten. Iedereen houdt toch zijn rendementen tegen het licht."

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
Fax: +31 (0) 77 307 7398
w.teeuwen@teboza.nl 
www.teboza.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven