Omzet Arla in 2018 met krap 1% gestegen

De omzet van het Deens-Zweedse zuivelconcern Arla is in 2018 met bijna 1% gestegen naar 10,4 miljard euro. Dit is voornamelijk het gevolg van de 3,1% groei in de verkoop van merkproducten. Het aandeel merkproducten steeg van 42,1% tot 45,2% waarmee het langetermijndoel in de Good Growth Strategy 2020 van 45% al gerealiseerd wordt. Cijfers over de winst worden pas 28 februari bij de presentatie van het jaarverslag bekendgemaakt. De prestatieprijs van Arla eindigde na een moeilijk voorjaar op een jaargemiddelde van 36,40 euro per 100 kilo voor 2018. 

Om zijn positie verder uit te bouwen, concentreert Arla zijn activiteiten op de 2 commerciële zones, Europa en Internationaal. Met een totale omzet van 6,507 miljard euro presteerden de kernmerken in de Europese Zone boven verwachting en behaalden een groei van 2,5%. Vooral melk en yoghurt waren populair bij consumenten. De omzet van Arla Skyr steeg met 22%, terwijl de omzet van de biologische melklijn met 2,7% steeg.

Midden-Oosten en Noord-Afrika
Hoewel de omzet van de internationale groeimarkten buiten Europa door de wisselkoersen negatief beïnvloed werd, steeg de omzet van de algehele internationale activiteiten met 4,6% naar 1,576 miljard euro. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven de grootste markt van Arla buiten Europa, De omzet van Arla groeide daar van 549 miljoen tot 560 miljoen euro. De geplande overname van de smeltkaasactiviteiten van Mondeléz zal de positie van Arla in het Midden-Oosten en Noord-Afrika aanzienlijk versterken.

Uitbetaling nettowinst aan melkveehouders
Aan het eind van 2018 waren de negatieve gevolgen van de droge zomer in Europa goed voelbaar. De verwachte groei van het melkvolume in Europa stagneerde en melkveehouders werden geconfronteerd met hogere voerprijzen. De raad van bestuur heeft besloten de volledige nettowinst van 2018 eenmalig uit te keren aan de melkveehouders. Dit is een bedrag van 290 miljoen euro. Voor elke kilo melk die een veehouder heeft geleverd, ontvangt hij 2,3 eurocent.

Investeringen en verwachting 2019
Arla is van plan om dit jaar 458 miljoen euro te investeren. Er wordt onder andere een nieuwe poedertoren gebouwd in de Duitse vestiging in Pronsfeld. Ook zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van productielocaties in Noord-Europa. De verwachte groepsomzet van Arla voor 2019 wordt geschat op een bedrag tussen de 10,2 en 10,6 miljard euro. Het zuivelconcern verwacht dat de schuldenlast voor 2019 binnen het doelbereik van 2,8% tot 3,4% zal uitkomen ondanks de uitbetaling van de volledige nettowinst van 2018 aan de melkveehouders.

Bron: Arla Foods


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven