Supermarkten willen in 2025 20% minder verpakkingen

De Nederlandse supermarkten hebben afgesproken dat er in 2025 20% minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt ligt. Een ambitueze doelstelling, vindt Marieke Doolaard, manager duurzaamheid bij het CBL. "Want de trend momenteel is juist méér verpakkingen. Dat komt onder meer door de vergrijzing - er komen meer producten in eenpersoonsverpakkingen - en door het gemak van bijvoorbeeld kant-en-klaar-maaltijden. Die zitten meestal ook in plastic. Wij gaan dus met onze ambities tegen die trend in." 

Om de doelstelling van 20% minder verpakkingsmateriaal te realiseren, wordt gestart met projecten met leveranciers van groenten en fruit. Binnen dit project wordt opnieuw gekeken naar verpakkingsmateriaal. De belangrijkste vraag is wat de functie is van de verpakking. Waar het mogelijk is en ook de duurzame oplossing is, zal verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderen. 

Voorop staat voor bedrijven dat een duurzame keuze gemaakt wordt. Naast een forse reductie zijn de verpakkingen die in 2025 in de supermarkten liggen voor 95% recyclebaar, bestaat het plastic verpakkingsmateriaal voor 50% uit gerecycled materiaal en is papier en karton 100% gecertificeerd. De supermarkten hebben veel aandacht voor de bewustwording bij de consument. Op alle eigen merk producten staan bijvoorbeeld weggooi- of recyclingslogo’s zodat de consument kan zien hoe hij het materiaal het beste weg kan gooien.

Directeur Vera Dalm van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is niet echt onder de indruk van die argumenten: "Nee, 20% vind ik niet heel veel in vijf jaar. Goed, het is een begin maar ik hoorde Albert Heijn en Plus het eind vorig jaar hadden over 25%. Dus ik hoop dat de rest de lat snel nog wat hoger gaat leggen."

Wat haar tegenvalt is dat het CBL alleen afspraken heeft gemaakt over de huismerken van supermarkten en nog niks heeft geregeld met A-merk-fabrikanten als Coca Cola, Douwe Egberts en Unox. "De uitdaging is natuurlijk dat alle fabrikanten gaan meedoen. Supermarkten en fabrikanten spreken elkaar zeer regelmatig, maar dan kun je toch ook direct zeggen: jongens, als jullie in onze winkel willen liggen, moet je ook aan onze ambities qua duurzaamheid voldoen?"

Bron: Foodholland


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven