NABU reikt aanmoedigingsprijzen voor biologische landbouw uit

In Nürnberg werden de eerste vier prijsdragers van dit jaar van het initiatief 'Gemeinsam Boden gut machen' onderscheiden

Met in totaal 230.000 euro ondersteunen NABU en Alnatura dit jaar acht telers die overstappen van conventionele naar biologische landbouw. Want de EU financiert milieuvriendelijke landbouw niet toereikend.

Acht telers stappen dit jaar met financiële steun van NABU en Alnatura over van conventionele naar biologische landbouw: zij zullen hun groenten, fruit en graan voortaan volgens bio-criteria telen, afzien van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen en een hoge standaard aanhouden wat betreft dierhouderij.

Onlangs namen de eerste vier bedrijven tijdens de beurs 'Biofach' in Nürnberg hun aanmoedigingsprijzen in ontvangst. Vier andere telers zullen in juni in Berlijn tijdens het milieufestival 'Grüne Liga' geëerd worden. In totaal wordt er 230.000 euro aan aanmoedigingspremie vergeven.

Sinds 2015 konden op deze manier reeds meer dan zestig telers met hun bedrijven overstappen op biologische landbouw. Zij telen nu op meer dan 11.000 hectare biologisch. Het project wordt ondersteunt door het Alnatura Bio-Bauern-Initiative (ABBI) en andere bedrijven zoals Barnhouse, die Bäuerliche Erzeugergemeinschaft Schwäbisch Hall en Lebensbaum.

Het ondersteunen van de landbouwsector bij het overstappen op biologische landbouw is helaas nog steeds noodzakelijk. Want de EU heeft er tot nu toe niet voor gezorgd om een milieuvriendelijke werkwijze financieel voldoende aantrekkelijk te maken voor telers. In tegendeel: de EU-landbouwpolitiek heeft geleid tot een steeds sterkere intensivering op weides en velden. Dat moet met de aankomende reformatie in Brussel dit voorjaar drastisch veranderen. Ook Svenja Schulze, de Duitse minister van Landbouw, zet zich als beschermvrouwe van het project 'Gemeinsam Boden gut machen' in voor een milieuvriendelijkere invulling van de EU-landbouwpolitiek.

Ook in het komende jaar verdeelt NABU weer aanmoedigingspremies. Geïnteresseerde telers kunnen zich tot en met 31 juli 2019 aanmelden als zij in aanmerking willen komen. De voorwaarden zijn dat zij met hun bedrijf geheel overstappen op biologische landbouw, dat zij zich aansluiten bij een bio-telersvereniging en dat zij minstens vijf jaar lang biologisch telen.


Foto: NABU/Anette Wolff

De vier bedrijven die op de Biofach hun aanmoedigingsprijzen in ontvangst namen zijn:
-Arche-Wilhelminenhof, familie Balz, teelt van groenten, graan en fruit, Bakum/Niedersachsen
-Landwirtschaftsbetrieb Nestler, melkveehouderij, Breitenbrunn/Sachsen
-Berghof Wallgau, familie Niklas, veehouderij met melkvee, leghennen, schapen en geiten, Wallgau/Bayern
-Frecklinghof, familie van Dijk, melkveebedrijf met weidehouding, Tecklenburg/Nordrhein-Westfalen

Bron: www.nabu.de


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven