VS: Lokale teler/uitvinder verandert de wereld van de biologische teelt

De aanstekelijke lach van Eddie Boy Woerner vulde de kamer in het restaurant Flipper’s Seafood and Oyster Bar in Alabama.

Eddie Boy was over een van zijn favoriete onderwerpen aan het praten: Hoe een boerenjongen uit Elberta de wereld van de biologische teelt aan het veranderen is door de aarde met stoom te behandelen.

“Ik heb een proces ontwikkeld dat de landbouw voor altijd zal gaan veranderen," vertelde Eddie Boy aan zijn publiek."’

Het was Eddie Boy die het perfecte grasveld voor Super Bowls creëerde en zelfs voor stadia in China.

In 2007 heeft hij zelfs de Super Bowl XLI in Miami gered met zijn methode. Het grasveld van de eerste aannemer kon de vele regen in Zuid-Florida niet aan en Eddie Boy werd slechts dagen voor het evenement gevraagd om de reddende hand te bieden. Ondanks de regen die ook tijdens de wedstrijd bleef vallen, hield het gras zich goed en waren er geen problemen met modder of verzakkingen in het gras.

“Ik heb voor de Super Bowl een technologie ontwikkeld waarbij er natuurgras op de locatie wordt gelegd. Dit wordt vervolgens geverfd, en na de wedstrijd wordt het weer opgerold en weggehaald," zegt Eddie Boy.

Maar op deze dag in het restaurant vertelde hij zijn publiek over de ontwikkeling van een stoommachine die de grond schoonmaakt en plagen en onkruid verwijderd, allemaal op biologische wijze. Ondertussen heeft hij ook nog een machine ontworpen voor marihuanatelers.

Zijn prototype, een zeer grote machine, wordt nu gebruikt op aardbeienvelden in Californië in een project van UC Davis.

“I had dit proces al ontdekt, waarmee de bodem schoongemaakt wordt door stoom in de grond te pompen," vertelt hij. "Ik had hier al een patent op gekregen en de machine gebouwd. Ik belde toen de aardbeientelers in Californië om te zeggen dat ik klaar was om naar hen toe te komen. Vervolgens kreeg ik een telefoontje van UC-Davis waarin ze vertelden dat ze over mijn machine hadden gehoord en of ze het konden komen bekijken?"

Onderzoekers van UC-Davis hadden drie machines gebouwd om stoom in de grond van aardbeientelers te pompen, maar het lukte ze niet om de stoom diep genoeg in de grond te pompen of om de temperatuur lang genoeg stabiel te houden om effectief te zijn.

“Zij kwamen maar 10 tot 15 cm diep," zei Eddie Boy. “En dus kwam deze boerenjongen uit Alabama langs en ontwikkelde een machine die 35 cm diep in de grond komt, en 12 Btu stoom in één uur in de grond kan pompen. Dit hadden de onderzoekers van UC-Davis nog nooit gezien.”

Maar de weg naar het pompen van stoom in de aarde begon nog veel eerder dan dit, zegt hij.

“In de jaren 70 toen ik mijn diploma van de middelbare school haalde, werkten we op biologische wijze," zei Eddie Boy. "We plukten het onkruid met de hand, we hadden geen chemicaliën. En we maakten het ongedierte dood met twee bakstenen. En we teelden meer dan genoeg. Als we 20 hectare nodig hadden, teelden we er 30. De 10 hectare ging dan naar de wormen, herten en andere wilde dieren." 

In de jaren 80 ontwikkelden grote chemische bedrijven chemicaliën om onkruid en plagen onder controle te houden. Eddie zegt echter dat moeders in Californië het gebruik van chemicaliën wilden beperken in de omgeving van hun kinderen.

“Deze jonge vrouwen gingen naar stadsambtenaren in Californië en eisten dat gebieden rond scholen en crèches vrij moesten zijn van chemicaliën," vertelt Eddie Boy. De vrouwen kregen gelijk en er werd hiervoor een wet ingesteld. Voor de aardbeiensector betekende dit dat 25% van de aardbeienproductie binnen de cirkels zou liggen. Dit is een industrie waarin €3,55 miljard in om gaat, en €888.000 hiervan zou hierdoor zijn waarde gaan verliezen."

Zijn proces en machine worden daarom nu gebruikt voor deze velden.

Marihuanavelden
Toen hij in Californië was zag hij de dat marihuanatelers in de staat problemen hebben met hun aarde, een duur importproduct dat slechts eenmaal kan worden gebruikt voordat het vervangen moet worden.

“Nu de marihuanasector van mijn machine heeft gehoord ga ik deze telers ook helpen met het recyclen van de grond voor hun medische marihuana," zegt Eddie.

“Ze halen aarde uit India en Canada, mixen het met de eigen aarde en betalen hiervoor €98 per kubieke yard. Eddie Boy is nu een prototype van een draagbare machine aan het ontwikkelen waarmee de bodem kan worden schoongemaakt met het stoomproces en dat hergebruikt kan worden.

Levenslessen
Eddie Boy wordt vaak gevraagd om presentaties te houden voor groepen en hij wil hen altijd een positieve boodschap meegeven.

Zo gebruikt hij bijvoorbeeld de dag van zijn dochter's begrafenis als voorbeeld van hoe het leven gepreserveerd kan worden.

“Mijn dochter is op 36-jarige leeftijd overleden aan borstkanker," vertelde hij. "Voor de begrafenis wist ik dat ik voor een onmogelijke taak stond."

Hij vergelijkt het met een hoge muur, waar je bij vele problemen of uitdagingen is het leven tegenaan loopt.

“In de aanloop naar de begrafenis besefte ik dat we allemaal een keuze hebben. We kunnen binnen blijven zitten en het leven aan ons voorbij laten gaan. Of we kunnen door blijven gaan. Dit is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.

“We lopen allemaal tegen problemen aan," zei hij. "Maar ik maak de keuze om hier niet in vast te blijven zitten. Je zult altijd problemen tegenkomen, maar je moet nooit opgeven."

"Kom erachter wat je talent is en ga hier helemaal voor."

Bron: OBA Community Website (John Mullen)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven