OPF korrelmeststof voor de biologische landbouw

Organic Plant Feed (OPF) is een korrelmeststof voor de biologische landbouw die het gewas snel na de gift stikstof levert. De ronde korrel kan met een standaard kunstmeststrooier worden toegediend en geeft een mooi egaal strooibeeld. Steeds meer biologische telers kiezen voor OPF.

OPF is een mengmeststof met 11 procent stikstof en 5 procent kali. "Fosfaat zit er niet in en daarom past het product heel goed als aanvulling op een basisbemesting met dierlijke mest", zegt Gratia Meijers, specialist biologische akkerbouw van Agrifirm. De stikstof die in het product zit, is relatief snel. "De helft komt binnen twee weken vrij voor het gewas. Daarmee is het de snelste korrelmeststof voor de biologische sector."
OPF is een B-meststof. Het is dus niet van biologische oorsprong. ‘Dat betekent dat de biologische teler maximaal 35 procent van zijn totale stikstofgift in de vorm van OPF mag geven’, zegt Meijers. Het is de enige meststof die een mooie, ronde korrel heeft. Daardoor is het prima te verstrooien met een kunstmeststrooier.

Verenmeel
Alternatieven voor OPF zijn kippenmestkorrel en verenmeel. Verenmeel is een B-meststof met 20 procent stikstof. Daarvan komt 30 procent in de eerste twee weken vrij. Het kost per kilo stikstof ongeveer hetzelfde als OPF, maar in de laatste meststof zit dan ook nog kali.

Kippenmestkorrel
In de kippenmestkorrel zit 3 procent stikstof, 3 procent fosfaat en 4 procent kali. "De kippenmestkorrel is een A-meststof en dat past bij de principes van biologische landbouw", zegt Meijers. "Maar om die meststof te gebruiken, moet iemand nog fosfaatruimte hebben. Daarmee moet de akkerbouwer dus al rekening houden bij het uitrijden van dierlijke mest in het najaar of voorjaar." 
Bovendien is door de lage gehalten in de mestkorrel een grote hoeveelheid nodig. De stikstof is langzamer dan van OPF. "Gemiddeld komt 15 tot 20 procent van de stikstof binnen twee weken vrij."

Bron: Agrifirm

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven