Kröner-Stärke: “Biologische teelt is belangrijk bij het opzetten van duurzame werkwijzes"

De Europese zetmeelproducent Kröner-Stärke reageert op de zorgen van consumenten over duurzaamheid en transparantie in de voedselketen door een verbeterd assortiment van biologische soorten zetmeel, gluten en getextureerde proteïnen op de markt te brengen. Volgens Kröner-Stärke kunnen voedselproducenten hun biologische productassortiment uitbreiden dankzij de nieuwe soorten zetmeel én  garanties bieden over de integriteit en betrouwbaarheid van leveringsketens.

Authenticiteit en traceerbaarheid staan hoog op de lijst van consumenteneisen en Kröner-Stärke wil ervoor zorgen dat voedselfabrikanten biologische soorten zetmeel en bloem met een hoge ecologische en duurzame standaard kunnen inkopen.

“Wij vinden dat we gasten op deze planeet zijn en dat de verantwoordelijkheid hebben om de wereld in de best mogelijke staat achter te laten aan volgende generaties. De biologische teelt is een van de beste manieren om duurzame werkwijzes op te zetten," zegt de directeur van Kröner-Stärke, Dr. Götz Kröner.

Steeds meer mensen richten zich op gezondere levensstijlen, waaronder gezonde voeding. "Daarnaast krijgen mensen ook steeds meer interesse in de achtergrond van de producten die ze eten. Biologische voeding voldoet aan deze behoefte," vertelt Henrik de Vries, Commercieel Manager bij Kröner-Stärke.

Volgens de Vries is er echter een beperkte beschikbaarheid van betrouwbare biologische tarwe op de markt en is het marktvolume in totaal relatief klein. Hierdoor is een goede beschikbaarheid van deze grondstoffen essentieel om een goede productie te creëren voor bedrijven en consumenten. 

“Voor de teeltbedrijven kan het voordelen hebben om biologische tarwe te telen, omdat de prijs vaak behoorlijk hoger ligt dan bij conventionele tarwe. Dit is ook nodig, omdat bij biologische tarwe de oogst gemiddeld 50% lager is," voegt de Vries toe.

In periodes waar de prijs voor conventionele tarwe hoog is, kan het prijsverschil tussen biologisch en conventioneel te klein zijn om de extra kosten en verminderde oogst op te vangen.

Kröner Stärke heeft zich daarom als doel gesteld om langdurige planningen op te stellen met leveranciers, waardoor leveranciers zeker weten dat ze een koper voor hun gewassen hebben. "Daarnaast probeert Kröner Stärke ook eerlijke en op de lange termijn georiënteerde prijzen aan hun leveranciers te betalen. Het opzetten van efficiënte logistieke structuren helpt om onnodige kosten te voorkomen," vertelt de Vries tegen FoodIngredientsFirst.

Het bedrijf is de samenwerking aangegaan met zijn belangrijkste biologische leveranciers om een efficiënt logistiek systeem om te zetten dat niet alleen kruisbesmetting voorkomt tijdens het vervoer van de producten, maar dat ook leidt tot een vermindering van de kosten.

Kröner-Stärke heeft ook belangrijke leveringsketens opgezet met twee biologische handelsverenigingen, Bioland and Naturland, om in te kunnen spelen om de behoeften van een groter aantal consumenten.

De toewijding van het bedrijf aan de biologische teelt is zo groot dat inmiddels van het gehele productportfolio een gecertificeerd biologische alternatief beschikbaar is. Het biologische assortiment bestaat nu uit voorverstijfselde zetmelen, tarweproteïnen, getextureerde proteïnen, voorverstijfselde bloem en kant-en-klare bakmixen.

Als reactie op de grote consumentenvraag heeft het bedrijf ook een biologische zetmeel ontwikkeld die gebruikt kan worden als alternatief voor tapiocazetmeel. Organic FOODSTAR, een biologisch zelfrijzend zetmeel dat ontwikkeld is voor biologische banket- en broodproducten en kant-en-klare maaltijden, zorgt ervoor dat de voeding niet te vloeibaar wordt. Hierdoor is het ideaal voor gebruik in banketproducten en in bijvoorbeeld dressings, waar het fungeert als stabilisator. 

Bron: Food Ingredients First


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven