Kirgizische landbouw moet in 2028 100 procent biologisch worden

Het Centraal-Aziatische land Kirgizië, waarvan de economische prestaties voor 40 procent van de agrarische sector afhangen, is naast Bhutan het tweede land ter wereld dat consequent naar biologische duurzaamheid toewerkt. Al in 2014 werd genetisch gemanipuleerd zaaigoed compleet verboden en de biologische landbouw van het land begon met een initiatief voor de biologische katoenteelt in 2004. Eind 2018 maakte het Kirgizische parlement een tienjarenplan bekend: in 2028 moet de totale landbouwsector overgestapt zijn op biologische teelt.

Cotonea, de Duitse fabrikant van biologisch textielgoed, is reeds sinds het begin een partner van het katoenproject. De teelt van biologisch katoen was in 2007 de oorzaak van de landelijke verbreiding van de biologische landbouw in Kirgizië. Uit de coöperatie 'Biofarmers' ontwikkelde zich 'Bio Service', een non-profitinstelling waarvan de oprichting in belangrijke mate mede te danken was aan de Zwitserse ontwikkelingshulporganisatie Helvetas en het Zwitserse staatssecretariaat voor Economie.

Sinds 2002 ondersteunt Helvetas de telers bij de teelt van biologische en fairtrade katoen in Mali en later werd het programma uitgebreid naar Burkina Faso, Benin, Kirgizië en Tadzjikistan. In de verschillende landen stond de meerderheid van de conventionele katoentelers voor soortgelijke uitdagingen: monoculturen en het overmatig gebruik van gewasbeschermings- en bemestingsmiddelen leidden tot gezondheidsproblemen, de vruchtbaarheid van de grond was uitgeput en de telers moesten kleinere oogsten op de koop toenemen, wat leidde tot schulden. Aangezien het hen echter aan de nodige kennis voor een markttoegang ontbrak en ze geen ervaring met alternatieve teeltsystemen voor gekweekte gewassen hadden, gingen ze door met de conventionele katoenteelt. Totdat Helvetas hulp aanbood.

Sinds 2007 adviseert en schoolt 'Bio Service' Kirgizische telers over bio-katoen wat betreft teelt, certificering en kwaliteitsmanagement in de gehele biologische landbouwsector. Ook Cotonea kon haar kennis en ervaringen van begin af aan in het project steken.

„Onder deze omstandigheden bood de biologische landbouw een uitweg uit de schuldenlast en werd de gezondheid van de landbouwfamilies verbeterd. Zonder dure en schadelijke gewasbeschermingsmiddelen en zonder premieprijzen hadden de telers een beter inkomen en een betere levenskwaliteit“, aldus Helvetas over de ervaringen met biologische katoen in Kirgizië.

„De eerste ‘echte’ bio-katoenoogst werd vervolgens in 2007 bijeengebracht, aan het begin van het jaar 2008 aan Cotonea geleverd, en bedroeg toen nog maar 40 ton. Maar het begin was gemaakt. Ondanks veel tegenslagen lukte het echter de jaren erna om de kwaliteit continue te verbeteren en goede bio-katoen te telen“, gaf Cotonea onlangs in een persmededeling aan.

„Het mag overdreven klinken als de Kirgizische regering zegt een biologisch paradijs te willen scheppen. Het is echter duidelijk – en dat bevestigen ook onze partners in Kirgizië - dat de regering serieuze intenties heeft om dit besluit daadwerkelijk te realiseren. En het potentieel daarvoor is groot. Tot 2028 moeten er nog uitsluitend biologische gewasbeschermingsmiddelen en organische bemesting gebruikt worden“, vertelt Cotonea over het ambitieuze tienjarenplan van het land. Het blijft te hopen dat verdere landen zich aan zullen sluiten.

Bron: www.fashionunited.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven